Marrondag wordt vanmiddag ingeluid met 'Poolo Waka'
09 Oct 2013, 08:00
foto
Deelnemers vorig jaar zingen en dansen bij het monument op het Plein van 10 oktober 1760. (Foto: Ranu Abhelakh)


Diverse organisaties, in samenwerking met de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaar, zijn al geruime tijd bezig met evenementen rond Marrondag. Nu is de beurt aan Stichting 10 oktober 1760. In de Palmentuin wordt alles in gereedheid gebracht voor de 'Poolo Waka' en culturele manifestatie die vanmiddag wordt gehouden.

De 'Poolo Waka', Aucaans voor 'Prodo Waka' gaat een manifestatie zijn van de Surinaamse diversiteit legt Leo Atomang, voorzitter van Stichting 10 oktober 1760 aan Starnieuws uit. "Alle etnische groepen zullen vertegenwoordigd zijn bij de loop. Van Inheemsen tot Libanezen. Het gaat er om dat de kleuren van de natie worden weergegeven' legt Atomang uit. "Het gevoel van saamhorigheid moet op hoogtijdagen gemanifesteerd worden. Daarom gaan wij samen Marrondag vieren."

Na de wandelloop wordt de middag vervolgd met culturele manifestaties in de Palmentuin. Naast traditionele zang en dans activiteiten zullen enkele groepen speciale culturele optredens verzorgen. De Saamaka voeren de 'Apuku' uit, de Paranen de 'Kromanti' en de Aluku's de 'Mato'. De avond wordt luister bijgezet met zang- en raptalenten uit binnen- en buitenland.
Atomang geeft aan dat er meer dan 500 personen aan de loop zullen meedoen. De 'Poolo Waka' begint om 17.00 vanaf de Kleine-Saramaccastraat en eindigt bij de Palmentuin. Donderdag zijn er diverse activiteiten in de Palmentuin en het Onafhankelijkheidsplein met officiële toespraken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May