Godo directeur: Het binnenland heeft recht op ontwikkeling
07 Oct 2013, 02:00
foto
Directeur Frits Terlaan van Godo verricht de eerste transactie bij het filiaal te Nieuw Aurora. (Beeld: René Gompers)


Godo heeft als eerste bankinstelling een filiaal geopend in het district Sipaliwini. "Sembe ta heepi sembe", brengt het bordje bij de ingang van de bank op Nieuw Aurora de bezoeker in herinnering. 'Mensen helpen mensen' de slogan van Surinames enige coöperatieve bank is vertaald naar het Saramaccaans. "Het gaat bij ons niet alleen om het geld, maar ook om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de mensen in het gebied", zei Godo directeur Frits Terlaan bij de opening van het filiaal vrijdag.

De instelling gaat ervoor zorgen dat de mensen uit de omgeving 'financieel geletterd' worden. "Ontwikkeling wil zeggen scholing. Financiële scholing is daarbij essentieel", lichtte Terlaan toe. "Je kunt veel geld op zak hebben en toch niet weten hoe ermee om te gaan. Wij hebben een veldwerker in dienst die de mensen kennis gaat bijbrengen. Er is hier heel veel zelfwerkzaamheid en wordt er aardig wat verdiend."

Bij de opening van de afdeling telde de bank al meer dan honderd leden op Nieuw Aurora alleen. Het dorp telt 1800 zielen. De vijftig omliggende dorpen leveren samen 20.000 potentiële klanten op. Zij hoeven niet perse leden te zijn om gebruik te maken van de diensten. Mensen kunnen sparen, lenen, overmaken en betalingen verrichten. Overmakingen kunnen ook gedaan worden van en naar het buitenland.

Niet in gevaar
Het filiaal is opgetrokken uit steen. Het gebouwtje is voorzien van modern apparatuur. Er is een draadloze verbinding met het hoofdkantoor in Paramaribo waardoor alle transacties in 'real time' afgewerkt en gemonitord kunnen worden. Het filiaal draait op zonne-energie. Hierdoor is het niet afhankelijk van elektriciteit van het dorp dat alleen tussen zeven en twaalf uur 's avonds aanwezig is. Gekozen is voor Nieuw Aurora door de band met het dorp en de strategische ligging. "Het is gedurfd maar het binnenland heeft ook recht op ontwikkeling", geeft Terlaan aan. "We zijn al langer dan acht jaren bezig zaken mee te doen en te steunen met projecten. We spelen in op een belangrijke behoefte."

Terlaan gelooft niet dat de bank in gevaar verkeert. "Een politiestation zorgt voor wat veiligheid en de Medische zending voor ongevallen en een vliegveld voor veilig en snel transport staan allemaal heel dichtbij de bank", geeft Terlaan aan. "Gevaar kan alleen van binnenuit komen. Maar dat zal ook niet gebeuren, omdat wij gedragen worden door de bevolking." Hoofdkapitein Carlo Sampi vult aan dat er niet gevreesd hoeft te worden. "We bidden God dat alles goed verloopt, dat' no wan man kan kon broko dya. Dit is een echte ontwikkeling, iets dat wij hard nodig hebben. W'o hossel tak' alla san' o waka bun."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May