VSA zet Venezolaanse diplomaten uit
02 Oct 2013, 12:10
foto
De Amerikaanse diplomaten verlaten het ambassadegebouw in Caracas, Venezuela. (Beeld: BBC)


De Verenigde Staten van Amerika (VSA) wijst drie Venezolaanse diplomaten uit, zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De actie van de Amerikanen volgt nadat Caracas dinsdag drie Amerikaanse diplomaten 48 uur de tijd gaf het land te verlaten.

De diplomaten, onder wie zaakgelastigde Calixto Ortega Rios, krijgen 48 uur de tijd om uit de VSA te vertrekken. President Nicolas Maduro van Venezuela beschuldigde de Amerikaanse diplomaten dinsdag van samenzwering en sabotage van de economie.

Hij zei dat hij bewijzen had dat ze in september hebben deelgenomen aan de sabotage van een elektriciteitsnet en dat ze bedrijven hebben omgekocht om de productie te verminderen. Met “Yankees, go home!” gaf Maduro de drie Amerikanen onder wie zaakgelastigde Kelly Keiderling, David Moo en Elizabeth Hoffman, 48 uur de tijd om te vertrekken.

Geen ambassadeurs
Het Amerikaanse ministerie heeft intussen de beschuldigingen verworpen. Tegenover BBC zei een ambtenaar “Het is spijtig dat de Venezolaanse regering opnieuw heeft besloten om Amerikaanse diplomatieke ambtenaren op basis van ongegronde aantijgingen, die een wederkerige actie vereisen, uit te zetten.” Volgens hem is het contraproductief voor de belangen van beide landen en is het voor een land geen serieuze manier om zijn buitenlands beleid te voeren.

De Verenigde Staten en Venezuela hadden sinds 2010 geen ambassadeurs in elkaars hoofdsteden. Wijlen president Hugo Chavez beschuldigde de VSA van "imperialisme" in Latijns-Amerika. In december 2010 weigerde hij visa te verlenen voor de benoeming van Larry Palmer tot Amerikaanse ambassadeur in Caracas. Palmer zou opmerkingen hebben gemaakt over de betrokkenheid van de Venezolaanse regering bij de Colombiaanse Farc- rebellen. De VSA nam wraak en hebben de Venezolaanse ambassadeur in Washington uitgezet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May