RGB-personeel moet ook in weekend op het veld
29 Sep 2013, 12:00
foto
Minister Steven Relyveld van RGB in Commewijne.


"Het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer is in opmars. Dit is de tweede dependance die wij dit jaar geopend hebben. In opmars zijn betekent ook dat wij onze weekenden moeten opofferen om de samenleving van dienst te zijn." Dit zei minister Steven Relyveld zaterdag bij de opening van een afdeling van RGB in Commewijne. Met de afdelingen wordt de dienstverlening dichter bij het volk gebracht en moeten achterstanden worden ingelopen.

Relyveld deelde mee dat besloten is om naast kantooruren in de weekenden ook veldbezoeken af te leggen, omdat "sommige dingen niet van achter een bureau gedaan kunnen worden." Hij onderbouwde het belang van de excursies met enkele bevindingen en ontdekkingen. "In een geval ging het om een voetbalveld dat staat op terrein waar recent grondhuurbeschikking is uitgegeven. Elders speelt dat een weg aangelegd moet worden, maar dwars moet lopen door een perceel waar ook een grondhuurbeschikking voor is uitgegeven. Deze dingen kun je echt niet vanuit kantoor oplossen. Dit werk eist dat je in het veld moet zijn."

Achterstanden wegwerken
Relyveld zegt op de hoogte te zijn van de noden in Commewijne. Hij gaat zich sterk maken voor de mensen die decennia lang op een stuk grond wonen, maar nog steeds niet over grondpapieren beschikken "Dat is 'onkan', onmogelijk dat mensen generaties lang ergens wonen en maar niet in aanmerking komen voor titels. Wij gaan met dit kantoor een oplossing daarin brengen", verzekerde Relyveld. De dependance zal zich in eerste instantie richten op deze groep mensen. Tegelijk zullen de grote achterstand in grondbeleid ingelopen worden. "Heel binnenkort zult u getuige zijn van hoeveel beschikkingen we hier zullen uitreiken. Ik daag de pers uit om mij te blijven volgen."
In juli is in Nickerie het eerste filiaal geopend. De volgende afdeling wordt in Para opgezet.

De minister sprak zijn dank uit aan ondernemer Ashok Sahai, de eigenaar van het pand waar de dependance is ondergebracht. Sahai heeft een deel van zijn magazijn gratis ter beschikking gesteld aan het ministerie. "Het heeft echt niks gekost. Er is niet eens een grondhuurbeschikking" verduidelijkte Relyveld. "Dat zeg ik erbij om te voorkomen dat mensen gaan speculeren dat er op een andere manier is gecompenseerd."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May