Pakistan worstelt na krachtige aardbeving
25 Sep 2013, 13:30
foto
Dorpen in Pakistan zijn volledig weggevaagd door de aardbeving. (Foto: Reuters)


Een krachtige aardbeving in de afgelegen Pakistaanse Baluchistan in het zuidwesten van het district Awaran heeft minstens 270 mensen gedood. 500 anderen raakten gewond en zijn duizenden lemen huizen met de grond gelijk gemaakt.

De aardbeving, dinsdagmiddag, had een kracht van 7,7 en vond plaats op een diepte van 20 kilometer. Het epicentrum was in een afgelegen, dunbevolkt berggebied van Baluchistan zonder grote industriële installaties. Duizenden hebben de nacht doorgebracht in de open lucht. Na de aardbeving is een klein eiland van 200 meter verschenen voor de kust in de buurt van de haven Gwadar. Baluchistan is de grootste, maar minst bevolkte provincie van Pakistan.

In totaal zijn zes districten geraakt, Awaran, Kech, Gwadar, Panjgur, Chaghi en Khuzdar. In deze gebieden zijn meer dan 300.000 inwoners getroffen. Minstens 200 mensen zouden zijn geëvacueerd, terwijl nog veel anderen gevangen zitten onder het puin van ingestorte gebouwen. Het Pakistaanse leger is bezig met reddingsoperaties in het gebied.

Gebrek medische voorzieningen
De regio is gevoelig voor aardbevingen. Bij een aardbeving met een kracht van 7,8 in april waarvan het epicentrum lag in het zuidoosten van Iran, waren minstens 35 mensen gedood. De beving van dinsdagmiddag was zo krachtig dat ze is gevoeld in Karachi, Hyderabad, en de hoofdstad van India, New Delhi.

De regeringswoordvoerder van Baluchistan zegt dat de meeste dodelijke slachtoffers zijn gevallen in Awaran en de omliggende dorpen. Hij waarschuwt ervoor dat het dodental kan stijgen. De woordvoerder merkte op dat er een ernstig gebrek is aan medische voorzieningen en er geen ruimte is om de gewonden in de lokale ziekenhuizen te behandelen.

Helikopters transporteren de ernstigste gewonden naar Karachi, terwijl anderen worden verzorgd in naburige districten. Ofschoon het Pakistaanse leger er met een zware bezetting is, belemmert het bergachtig terrein de reddingsoperaties.
Bijna 90% van de lemen huizen is weggevaagd. In Awaran en Chagai is de noodsituatie uitgeroepen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May