Suriname en Nieuw Zeeland knopen diplomatieke band aan
25 Sep 2013, 01:00
foto
De delegaties van Suriname en Nieuw Zeeland tijdens het bilateraal gesprek in New York. (Foto: Buza)


Suriname en Nieuw Zeeland hebben dinsdag besloten om diplomatieke betrekkingen met elkaar te sluiten. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken had in New York een ontmoeting met zijn collega Murry Mc Cully. Op zeer kort termijn zullen de landen met een gezamenlijk communiqué de diplomatieke relatie formaliseren. Er zal een overeenkomst voor technische samenwerking worden aangegaan. Suriname heeft met ruim honderd landen een diplomatieke relatie.

Mc Cully kreeg een open uitnodiging om een werkbezoek te brengen aan Suriname, deelt Buitenlandse Zaken mee. Lackin beloofde een unieke ervaring over Suriname, een land met een rijke cultuur en maagdelijke bossen, behorende tot het Amazone regenwoud. Ook hij is uitgenodigd om een officieel bezoek te brengen aan zijn collega van Nieuw Zeeland.

Beeld van agenda
Lackin gaf zijn counterpart een beeld van de nationale agenda van Suriname. Hij memoreerde onder meer de voorbereidingen voor het presenteren van het bugdet van het komende jaar, uitvoering van sociale ontwikkelingsprogramma’s en het voorzitterschap van Unasur. Hij benadrukte het belang van de agrarische sector voor de duurzame ontwikkeling van Suriname en de bijdrage die geleverd kan worden als voedselschuur voor de regio. De bewindslieden zullen de samenwerking op het gebied van landbouw verder gestalte geven.

Er is melding gemaakt van de mogelijkheid van studiebeurzen onder andere in de landbouw, aan diverse universiteiten in Nieuw Zeeland en gevraagd is om hieraan bekendheid te geven. Mc Cully betuigde zijn erkentelijkheid aan de Caribische regio voor de bereidheid om de kandidatuur van Nieuw Zeeland in gunstige overweging te willen nemen voor een niet-permanente zetel in de VN Veiligheidsraad voor de zittingsperiode 2015-2016.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May