Leden Venezolaanse Garde gearresteerd voor drugssmokkel
23 Sep 2013, 17:30
foto


Drie leden van de Nationale Garde van Venezuela zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van een omvangrijke lading cocaïne op een Air France-vlucht van Caracas naar Parijs. De Franse grenspolitie heeft 1,3 ton cocaïne gevonden in koffers op een vlucht vanuit Caracas. De vangst is één van de grootste ooit gedaan op het Frans grondgebied.

De minister van Binnenlandse Zaken van Venezuela, Miguel Rodriguez, zei dat hij in de komende dagen meer arrestaties verwacht. De drugs waren verstopt in 30 koffers op een vlucht van Air France, die op 11 september arriveerde op het Charles de Gaulle vliegveld in Parijs. Het nieuws van de vangst is echter pas zaterdag openbaar gemaakt.

Op de luchthaven zelf is 900 kilo in beslag genomen, terwijl 400 kilo is aangetroffen in een vrachtwagen die op weg was van Parijs naar Luxemburg na aankomst uit Venezuela.

Internationale samenwerking
Venezolaanse ambtenaren zijn zondag gestart met een onderzoek naar hoe de drugs aan boord van het toestel is gekomen. Rodriguez zei dat twee sergeanten van de Nationale Garde en een luitenant zondag zijn gearresteerd als onderdeel van het onderzoek.

In Frankrijk zijn al zes mensen gearresteerd op verdenking van banden met een internationale drugssmokkelbende. Naar verluidt zijn drie van hen afkomstig uit Groot-Brittannië, terwijl de andere drie uit Italië komen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, zei dat de arrestaties het resultaat waren van de uitwisseling van inlichtingen tussen de Franse politie en zijn Europese collega's. Hij merkte op dat internationale samenwerking tussen de politie van het continent de sleutel is, tegen de voortdurende nieuwe strategieën die internationale drugshandelaren voortdurend opzetten.

"Ze maken afwijkende en verschillende drugroutes, dus moeten we onze activiteiten en onze strategieën dan ook aanpassen aan deze ontwikkelingen," zei hij op een persconferentie. Volgens het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit produceert Venezuela geen aanzienlijke hoeveelheden cocaïne, maar is het een doorvoerland geworden voor cocaïne uit Colombia, Peru en Bolivia. De drugs worden vervolgens verscheept naar de Verenigde Staten en Europa.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May