Personeel SNAK wil salaris september en vakantietoelage
23 Sep 2013, 14:00
foto
Het gesloten kantoor van SNAK.


Het personeel van het Surinaams Nummer en Administratie Kantoor (SNAK), eist uitbetaling van salaris over september en ook de vakantie-uitkering van dit jaar. De vakantie-uitkering die zoals in de werkovereenkomst staat, moest al in juli uitbetaald worden, maar is uitgebleven.

In een brief die het personeel vandaag stuurt naar de leiding van het bedrijf wordt aangegeven dat in een kort tijdbestek is aangezegd dat de aanwezigheid op de werkplek niet langer vereist is. Er op gewezen dat in de aanzegging er geen sprake is van ontslag en de werknemers dus afwachten wanneer hun aanwezigheid weer gewenst is.

Vakbondsleider Murwin Leeflang die zich ontfermt over het lot van de werknemers, zegt aan Starnieuws dat het personeel op 6 september plotseling werd geconfronteerd met de mededeling dat het bedrijf om technische en financiële redenen genoodzaakt was zijn bedrijfsactiviteiten te staken. Het personeel werd voor een voldongen feit geplaatst te kiezen tussen of meteen stoppen met werken, verder gaan in alleen de afrondende fase van het bedrijf of werken in een zusterbedrijf van SNAK. Hiertegen hebben de werknemers ernstige bezwaren gemaakt en willen dat de directie in dialoog met hen gaat over hun lot. “Maar we zien dat de directie daar niets van wil weten en geen dialoog wil”, meent Leeflang.

Uitzichtloze situatie
In een gesprek met het personeel afgelopen vrijdag heeft de directie van SNAK geprobeerd uitleg te geven over de situatie. Dit is eigenlijk niet naar tevredenheid van het personeel. Er is niets gezegd over het verdere lot van de werknemers. Ook niet over hun salaris en over de nog niet uitbetaalde vakantietoelage. “Sommige mensen werken al tussen de tien en zestien jaar bij het bedrijf. Er wordt niet eens gesproken over een goede afkoopregeling”, zegt Leeflang. Volgens hem wordt hier weer eens gespeeld met de belangen van werknemers. “Het is nu echt een probleem voor de mensen. Ze hebben vaste lasten, de school gaat straks beginnen en moeten ze spullen kopen. Anderen hebben zelfs schulden bij de bank, dan praten we nog niet eens over hoe zij verder moeten”, beschrijft Leeflang de situatie.

Sergio Tauw Joe Ran, van de human resource afdeling, zegt nu geen afdoend antwoord te kunnen geven op vragen van Starnieuws. “Daarvoor moet u naar de eigenaar de heer Tjoi." Touw Joe Ran heeft beloofd contact op te zullen nemen met de eigenaar en zegt dat de redactie terug wordt gebeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May