Column: All inclusive
23 Sep 2013, 09:00
foto


“Kom, laten we een weekje weggaan”, zei mijn vrouw. “Je werkt al jarenlang dag en nacht. Ik heb een last minute reis geboekt naar de Dominicaanse Republiek voor een week. Het is all inclusive.” All inclusive. De naam zegt het al: alles is inbegrepen: eten, drinken, entertainment.

We landden op het vliegveld Punta Cana. Voor een Surinamer is dat een lachwekkende naam. Punta Cana. We rijden met de bus naar het ressort en komen langs de grootste supermarkt. U raad het al: het heet Super Pola. Ik heb het echt niet verzonnen.
Het ressort is een afgelegen gigantisch complex met vijf grote hotels gelegen bij een strand en met elkaar verbonden via een straat die leidt naar het strand. Ik schat dat er al gauw 5.000 toeristen per dag worden ontvangen. Het is massa-toerisme.
Bij binnenkomst krijg je een armband aangeklikt die je niet zomaar eruit krijgt. Ik werk aan een boek over slavernij.
Ik tegen mijn vrouw: “We lijken wel vee, dat gebrandmerkt wordt, net als in slavernij.”
“En deed het brandmerken pijn?” vroeg mijn vrouw. “Tijdens slavernij moest je gaan werken. Hier moet je uitrusten en eten.”

All inclusive. Je kunt de hele dag door gratis eten en drinken. Je hebt ontbijt, lunch en avondeten met “all you can eat”. En daartussen door kun je snacken in allerlei bars. Wat is het effect? Je denkt de hele dag aan eten. Thuis denk je aan werken. Hier denk je aan eten. Je praat ook vaak over het eten.
“Hm, vandaag hebben ze iets nieuws. Dominicaanse kip met Dominicaanse kruiden. Echt lekker.”
“Heb je de gebakken banaan geproefd. Smaakt net als bij ons.”
“Jammer dat ze geen roti doksi hebben, maar hier hebben ze geen Hindostaanse immigratie gehad.”
Je vult gemakkelijk een hele conversatie met bespiegelingen over het eten.

Dan heb je de entertainment. Als je niet op het strand wilt liggen, dan kun je in het zwembad meedoen met de entertainment. Ik deed mee met waterpolo: twee teams met mensen die in het zwembad liggen te spartelen.
In mijn team zaten Russen en Trinidadianen. Aan zo’n ressort zie je de grote veranderingen in de wereld. Vroeger zou het gros van de mensen witte Europeanen of Amerikanen zijn. Nu is het gros gekleurde mensen uit Amerika, veel Latijns-Amerikanen, mensen uit het Caribisch gebied en mensen uit Rusland. Er is een nieuwe middenklasse in opkomst buiten het westen die ook all inclusive gaat. We missen de Chinezen en Indiërs.

Mijn vrouw deed mee aan water aerobics met opzwepende muziek. Iedereen is hier gelijk. Het entertainment team behandelt de slanke knappe Venezolaanse in bikini met hetzelfde enthousiasme als de dikke Amerikaanse met benen als boomstammen. Samen met Venezolanen en Russinnen ging mijn vrouw met veel plezier achter de entertainer aan in een polonaise het zwembad uit.
’s Avonds na het diner – “de gebakken vis was heerlijk” – kun je genieten van shows en spelletjes. We hadden optredens van “Michael Jackson” en “Braziliaanse” danseressen in bikini.

Het grappigst zijn de spelletjes all inclusive. Koppels van mannen en vrouwen worden uitgenodigd om op het podium te komen. Je kijkt bewust de andere kant uit zodat je geen oogcontact maakt met de werver die op zoek is naar interessante koppels. En ja hoor, een Hindostaans koppel uit Trinidad doet ook mee met koppels uit Rusland, Duitsland en Amerika.
Het eerste spelletje is opdrukken. De man moet opdrukken. Wie het hoogste aantal behaalt, is de winnaar (je wint applaus). Alleen, dat moet je doen terwijl je vrouw op je rug ligt. Het Duitse koppelt haalt 5. Het Amerikaanse 6. Het Russische 10. En het Hindostaanse koppel? Wat denk je dat de Hindostaanse man doet? Hij wijst naar zijn rug. De zaal pikt het. Hij heeft het aan zijn rug. Als Hindostaan denk je: hij nept de boel.
Maar er moet wel gedrukt worden, dus gaat een medewerker van het entertainment team opdrukken met de Hindostaanse vrouw op zijn rug. Arme kerel. Hij haalt 4 met de tweetonner op zijn rug. Toch nog een prestatie. De Hindostaanse man glimlacht. Hij bedoelde: “je krijgt het aan je rug met mijn vrouw”.

Het tweede spelletje heette Kamasutra. Een koppel moet verschillende standjes doen met een ballon. Bij het eerste standje moeten man en vrouw tegenover elkaar staan met de ballon tussen hun geslacht en dan tegen elkaar aanlopen zodat de ballon klapt. De tweede stand is dat de vrouw met haar handen achter een stoel staat met haar billen uitgestoken. De man moet met de ballon tegen haar billen aandrukken totdat deze klapt.
Als je opschrijft klinkt het niet leuk, maar als je het ziet is het hilarisch. Het is gratis entertainment zoals je die op een bachelorsparty kan meemaken.
Het is all inclusive, dus genieten maar.

Sandew Hira

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May