Nek-aan-nek-peilingen verkiezingen Duitsland
22 Sep 2013, 01:00
foto
De verwachting is dat Angela Merkel een derde termijn wint als de machtigste vrouw van de Europese economie. (Beeld: Al Jazeera)


Angela Merkel gaat vandaag voor een derde termijn als bondskanselier. 21 miljoen zwevende kiezers en een nek-aan-nek-peiling met de gecombineerde linkse oppositie, maken de verkiezingen in de grootste Europese economie tot een enerverende.

Merkel's conservatieve partij ligt in de peilingen nog 13% voor op de SPD, wat betekent dat ze hoogstwaarschijnlijk de derde naoorlogse kanselier wordt die een derde termijn wint. Haar coalitie met de Free Democrats (FDP) zit in de peilingen echter in een nek-aan-nekrace met de gecombineerde linkse oppositie.

In haar laatste oproep aan de vooravond van de federale verkiezingen deed Merkel voor het eerst een oproep om Europa en haar centrum-rechtse coalitie te verdedigen tegen Eurosceptici die dreigen in te breken in het Duits parlement.
"Veel mensen zullen tot het laatste moment hun keus niet maken. Nu is het tijd om elke onbesliste kiezer te bereiken en zijn steun te krijgen," vertelde ze aanhangers zaterdag in Berlijn, alvorens te vliegen naar haar kiesdistrict aan de Baltische kust voor een laatste campagnestop.

Alternative for Germany
Duitsland heeft 62 miljoen stemgerechtigden. Merkel kijkt aan tegen bijkans 21 miljoen zwevende kiezers en de kleine Alternative for Germany (AfD) die zich heeft vastgebeten in het ongeduld van financiële injecties van de eurozone. Als de machtigste Europese leider riskeert ze een derde termijn met een lastige rechts-linkse coalitie.

De AfD is in de afgelopen zeven maanden uitgegroeid tot de wildcard van de eerste federale verkiezingen van Duitsland sinds de schuldencrisis in de eurozone begon. De AfD wil dat Griekenland en andere sukkelende landen worden ontdaan van de eenheidsmunt.

Verdedigen Europese Unie
Merkel heeft veel tijd besteed in het verdedigen van de Europese Unie, die grotendeels is genegeerd tijdens de campagne, omdat haar christen-democraten (CDU) en de belangrijkste oppositiepartij, de sociaaldemocraten (SPD), het grotendeels eens zijn over hoe de crisis aan te pakken.

"Europa is economisch belangrijk, ja, maar het is veel meer dan dat. Volgend jaar gaan we terugdenken aan het begin van de Eerste Wereldoorlog,100 jaar geleden," zei ze. "De meesten van ons hier hebben nog nooit in oorlog hoeven te leven."

De snelle stijging van de AfD in de peilingen, dwong de CDU om op het laatste moment van tactiek te veranderen. Tot voor kort had de CDU de AfD angstvallig genegeerd, totdat de partij minister Wolfgang Schäuble van Financiën eerder deze week in stelling bracht om de AfD te betitelen als “gevaarlijk” voor de Duitse economie.

Tegenkandidaat Peer Steinbrück
Merkels tegenkandidaat Peer Steinbrück heeft een moeilijke tijd gehad om de kiezers te overtuigen dat zijn SPD het beter kan doen. Steinbrück, die stelt dat Merkel inkomensongelijkheid heeft verspreid, wil hogere belastingen voor de rijken en een minimumloon van US$ 11,50 per uur. Hij zit echter op één lijn met Merkel als het komt op het verdedigen van de euro. Steinbrück zei dat ineenstorting van de euro en de terugkeer van de Duitse mark desastreus zou zijn voor Duitsland en Europa.

De eindresultaten van de verkiezingen worden enkele uren na de sluiting van de stembureaus verwacht. Maar met zulke kleine marges, zal het land naar verluidt nog weken geconfronteerd worden met een koehandel, voordat er een duidelijk beeld is van de formatie en het beleid van de volgende regering van Duitsland.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May