Begrotingstekort komend jaar geraamd op SRD 756 miljoen
22 Sep 2013, 00:00
foto


De raad van ministers (rvm) heeft de begroting voor het komende jaar goedgekeurd. De inkomsten zijn geraamd op SRD 6.213 miljoen. De uitgaven zijn net onder SRD 7 miljard gehouden. Het begrotingstekort is SRD 756 miljoen. Dit is 3,9% van het bruto binnenlands product (bbp). Internationaal is een begrotingstekort van 3% van het bbp aanvaardbaar.

Starnieuws verneemt dat de meeste ministers teleurgesteld zijn, omdat ze geen extra geld hebben gekregen. De begroting van het komende dienstjaar is om en bij hetzelfde als die van dit jaar, met toevoeging van de suppletie. Alle ministeries wilden meer geld hebben. Minister Adelien Wijnerman van Financiën en vicepresident Robert Ameerali bleven onverbiddelijk. Zij hielden de ministers voor dat de inkomsten zijn teruggelopen, omdat de goudprijs internationaal gedropt is. Verder mochten de uitgaven niet meer zijn dan SRD 7 miljard, anders zou het tekort boven 4% van het bbp uitkomen. De uitgaven zijn geraamd op SRD 6.970 miljoen.

Nu de conceptbegroting goedgekeurd is door de rvm, moet de Staatsraad zich hierover buigen en advies uitbrengen aan president Desi Bouterse. De begroting wordt op 30 september gepresenteerd aan De Nationale Assemblee. Dan zal het staatshoofd ook de jaarrede uitspreken. Het parlement is al begonnen met de voorbereidingen van deze buitengewone vergadering, die volgens de grondwet niet later dan de eerste werkdag in oktober moet worden gehouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May