NRC Handelsblad: Ook Amerika jaagt nu op Bouterse
21 Sep 2013, 06:00
foto


In een anderhalve pagina groot artikel publiceert NRC Handelsblad dat de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA hard bewijs heeft dat "president Desi Bouterse in de periode dat hij parlementariër was nauwe contacten had met een van de grootste drugscriminelen uit de regio". De krant zegt onderzoek gedaan te hebben en kreeg van inlichtingenbronnen inzage in digitale ‘uitdraaien’ van de satelliettelefoon van drugscrimineel/zakenman Roger Khan, die in 2009 in de VS voor onder meer cocaïnehandel tot veertig jaar cel werd veroordeeld. Hij was in juni 2006 in Paramaribo gearresteerd.

In de publicatie staat dat op de uitdraaien diverse malen het mobiele nummer Bouterse voorkomt. De telefoontjes vonden plaats tussen eind 2005 en half juni 2006. In Amerikaanse diplomatieke post, die in 2011 via WikiLeaks uitlekte, was sprake van "sociale en operationele banden" tussen Bouterse en Khan. Maar niet eerder kwam daarover bewijsmateriaal naar buiten. De journalist Hans Buddingh', schrijver van het artikel, heeft geruime tijd onderzoek gedaan naar deze zaak en was onlangs in Suriname. In de jaren negentig deed hij samen met zijn collega Marcel Haenen uitgebreid onderzoek naar drugszaken.

Geen reactie via Weski
Bouterses advocaat Inez Weski om een reactie gevraagd, kon vrijdagavond nog niets zeggen aan NRC Handelsblad namens haar cliënt. Ze zei dat er waarschijnlijk geen reactie komt, "omdat men zich in Paramaribo mogelijk afvraagt of je wel moet reageren”.
Volgens de inlichtingenbronnen waren de banden tussen Desi Bouterse en Khan onderdeel van een drugsnetwerk, waartoe ook de in april 2012 in Nederland aangehouden Piet Wortel en Dino Bouterse behoorden. "De zoon van de Surinaamse president zit sinds drie weken vast in New York op beschuldiging van cocaïnesmokkel".

Het proces tegen Wortel dat in december begint, is een van de grootste Nederlandse drugszaken in jaren. Volgens Weski, die Wortel verdedigt, zal Khan via een videoverbinding als getuige worden gehoord. Weski zegt dat 'onjuistheden' en 'irrelevante' zaken in het dossier de reden zijn voor haar verzoek. Er is volgens haar geen relatie tussen Wortel en Khan.

Diverse lijnen
In het artikel gaat de krant ook in op de moord op het hoofd van de luchtvaartdienst John Veira in april 2010. Het is nog steeds niet duidelijk geworden, ondanks een rechtszaak, waarom Veira werd vermoord. De schutter kreeg in juli achttien jaar cel, maar hij heeft niks losgelaten. Ook de opdrachtgever is niet bekend geworden. Volgens NRC Handelsblad twijfelt niemand in Paramaribo er aan dat Veira vermoord werd, omdat hij een belangrijke rol vervulde in de strijd tegen drugs.

In het artikel vraagt de krant zich af de arrestatie van Dino een nieuw hoofdstuk opent in het "toch al omvangrijke Surinaamse drugsdossier, waarin ook de naam van Desi Bouterse steeds weer opduikt. En is de aanklacht tegen de zoon de opmaat naar nieuwe aanklachten tegen de vader?" De Amerikaanse diensten hadden ook Dino in het vizier. "Zo zou hij volgens een ambtsbericht van 29 juni 2006 in een bus waarin hij met een voetbalteam reisde enkele jaren eerder wapens gesmokkeld hebben naar Buxton. Dit Guyanese stadje wordt als 'broedplaats van criminele/militaire activiteiten' aangeduid", schrijft de Nederlandse krant.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May