Wie gaat er winnen?
20 Sep 2013, 08:00
foto


Desi Bouterse--Paul Somohardjo--Ronnie Brunswijk--Chandrikapersad Santokhi
Wat moeten ze doen tijdens de campagne en wat moeten ze laten?

Wie is het langst?
Height makes might?: de langste presidentskandidaat heeft de afgelopen vijfentwintig jaar vrijwel altijd gewonnen. Er is een verband tussen lengte en succes, een self-fullfilling prophecy. Lange mensen worden gezien als competenter, daardoor ontwikkelen ze meer zelf vertrouwen en dat levert weer meer succes op in hun carrière: Barack Obama, George Bush (senior/junior), Bharrat Jagdeo, etc…
Chandrikapersad Santokhi, Desi Bouterse, Ronnie Brunswijk zijn ongeveer even lang. Paul Somohardjo is langer dan deze drie.

Wie is gewiekster?
De meest succesvolle kandidaten zijn niet altijd de intelligentste. Wie intelligent en street smarts is, komt het verst. Kijk naar Desi Bouterse en Ronny Brunswijk, die zijn bijvoorbeeld wel heel street smarts, maar geen academici. Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk weten het vertrouwen van het volk te winnen. Wie street smarts is, kent de kneepjes van het vak, begrijpt hoe je mensen voor je kunt winnen en maakt daar handig gebruik van. Desi Bouterse, Paul Somohardjo en Ronnie Brunswijk hebben lef, durven af en toe met modder te gooien. Ze maken gebruik van hun ledigheid en dat vinden mensen aantrekkelijk. Ze tonen testosteron, en dat is iets wat mensen graag zien bij leiders. De imago van Chandrikapersad Santokhi is gebaseerd op eerlijkheid en rechtvaardigheid, ondernemerschap, dialoog en vrijheid van meningsuiting. Daar is publiek voor, maar lang niet overal in ons land.

Wie is het knapste?
Aantrekkelijke politici krijgen meer stemmen. Een politiek psycholoog onderzocht de relatie tussen het uiterlijk van politici en stemgedrag van kiezers. Wat bleek: een fraai kapsel, gecombineerd met een mooi pak of kleuren pak en verzorgde make-up, levert ongeacht het partijprogramma 28 procent meer stemmen op.
Aantrekkelijke mensen hebben symmetrische gezichten. Het gezicht van Desi Bouterse, Ronnie Brunswijk en Chandrikapersad Santokhi is regelmatiger en wordt door de meeste mensen ook gezien als ‘knapper’ dan dat van Paul Somohardjo. Een psycholoog analyseerde het uiterlijk. ‘De ronde kin van Desi Bouterse, Ronnie Brunswijk en Chandrikapersad Santokhi maakt hen jongensachtig en oprecht, terwijl hun kleine ogen en borstelige wenkbrauwen hen juist een zekere dominantie geven. Bouterse, Brunswijk en Santokhi hebben krachtige, mannelijke trekken die hen dominantie geven. Paul Somohardjo zijn warrige, jongensachtige haar is daarbij een vreemd contrast. Kiezers weten waarschijnlijk niet goed wat ze ervan moeten maken. Kale mannen worden geassocieerd met gabbers, hooligans. Er wordt verwacht dat kiezers meer respect tonen. Dit beeld past goed bij Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk en dit beïnvloed het stemgedrag van de kiezers.

Wie is het meest charismatisch?
Mannen met charisma worden gezien als competente leiders. Charisma bestaat onder meer uit machtige uitstraling, een heldere, directe communicatiestijl, zelfverzekerdheid en het vermogen om een ‘wij-gevoel’ te creëren. Desi Bouterse komt zelfverzekerder over dan Paul Somohardjo en Ronnie Brunswijk. Hij heeft bovendien een prettigere stem en indringendere ogen, wat ook factoren zijn die charisma versterken. ‘Desi Bouterse haalt veel charisma uit het feit dat hij al jaren leider is. Hij is bovendien demagogischer en helderder dan de anderen. Santokhi is voor het grote publiek wat intellectualistisch. Bovendien is hij voorzichtig. Een charismatische leider kan dat te gelde maken als “zorgvuldig zijn en aan iedereen denken”, wat betrouwbaar overkomt. Bouterse en Santokhi kunnen dat, maar Somohardjo en Brunswijk lukt het vooralsnog niet. In dit geval roept de tegenpartij dat Desi Bouterse niet weet wat hij wil’.


Wie lijkt het meest op een succesvolle voorganger?
Presidentskandidaten worden niet alleen vergeleken met elkaar, maar ook met voorgaande presidenten. Gunstig als je vergeleken wordt met iemand die het goed deed, maar ongunstig als je daarvan verschilt of lijkt op een voorganger die er weinig van terechtbracht. Vergelijkingen bij eerste indrukken: is een verschil opvallend, dan gaan mensen vanzelf nog meer verschillen bedenken tussen de kandidaten en worden ze overdreven. Is een overeenkomst saillant, dan worden er juist meer overeenkomsten geactiveerd in het geheugen van de waarnemer. Omdat Desi Bouterse de zittende president is en over het toppunt van zijn populariteit heen lijkt, pakt dit principe gunstig uit voor hem. En Desi Bouterse wordt vergeleken met Ronald Venetiaan, bij wie hij nogal mager afsteekt. Desi Bouterse zijn periode wordt ook vergeleken met die van Jules Wijdenbosch, en die vergelijking pakt waarschijnlijk niet positief uit. Desi Bouterse is gekozen president en nu zitten de Surinamers met de brokken van zijn beleid.

Wie is de oudste thuis?
In de politieke en leidinggevende functies komen relatief veel eerstgeborenen voor. Oudste broers verslaan meestal de jongere broers. Over het succes van eerstgeborenen en enig kinderen zijn er verschillende hypotheses. Volgens een theorie hebben ze hun succes te danken aan de onverdeelde aandacht. Een andere zegt dat oudste kinderen hun leidinggevende capaciteiten danken aan hun vroege ‘training’ als mentor en leider van jongere broers en zussen. Onderzoek van bestaande studies op dit gebied bracht mij tot de conclusie dat oudsten zich meer identificeren met macht en gezag, en hierdoor conservatief, ambitieus en prestatiegericht zijn.

Wie heeft de gunstigste beginletter?
Ik ontdekte dat de namen van de vijf rijkste mannen ter wereld begonnen met een letter uit de eerste helft van het alfabet. Wie kent Bill Gates niet? Ook vijf van de acht regeringshoofden van de G8 hebben zo’n beginletter (Angela Merkel, Barack Obama, David Cameron, Enrico Letta, François Hollande ). De voorste kinderen krijgen vaker de beurt, en dus meer aandacht, zelfvertrouwen en oefening in spreken in het openbaar. Bij diploma-uitreikingen krijgen de trotse A’s het eerst hun diploma’s. Ook sollicitatiebrieven, sprekers op symposia en auteurs worden vaak op alfabet afgehandeld. Niet zelden hebben lezers of toehoorders hun interesse verloren tegen de tijd dat de R is bereikt.

Wat moeten ze doen tijdens de campagne en wat moeten ze laten?
De lijsttrekkers moeten bewuster met hun uiterlijk bezig zijn. Ze moeten meer doen om hun persoonlijkheid op te laten vallen. Volgens charisma-deskundigen is dit zeker niet oppervlakkig voor een politicus. Hun uiterlijk doet er in de politiek wel degelijk toe. Het belang van een zorgvuldig uitgezocht pak of een goed geschoren hoofd, wordt zelfs sterk onderschat. Van jongs af aan draait het allemaal om de ontwikkeling van de binnenkant. Werken aan de buitenkant, wordt als oppervlakkig bestempeld, terwijl die kant ook een onderdeel van de persoonlijkheid is. Een man kan zijn baard en snor het beste scheren; een bril kan beter niet te groot zijn. Uiterlijk is van belang. De kiezer stemt niet alleen om inhoudelijke reden op een partij. Ook personen moeten aanspreken. Zo wordt de ene politicus omschreven als charmant (Bouterse) en de ander saai (Santokhi). Drammerigheid wordt als een vervelende eigenschap gezien (Somohardjo), maar te veel strak gezicht is ook niet goed (Brunswijk).

De lijsttrekkers kunnen sociale media een stuk effectiever inzetten dan ze nu doen. Geen éénrichtingsverkeer communicatie, meer actief communiceren met de achterban. Ik weet zeker dat de methode effectiever is. Bedank kiezers voor hun reactie en ga in discussie met mensen die het niet met u eens zijn. Dat wordt gewaardeerd.

Het belang van imago in de politiek moet echter niet overschat worden. Je kunt als persoon nog zo leuk zijn, als je inhoudelijk verhaal niet helder is, ben je nergens. Je hoort vaak dat mensen op een partij stemmen aan de hand van door wie ze gesponsord worden. Dat moet onzin zijn. De meeste burgers hebben politieke intuïtie. Ze weten precies dat ze voor stabiliteit bij VHP moeten zijn en voor meer huizen bij de NDP.


San Parsadi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May