Mexicaanse politie veegt Zocalo-plein schoon
14 Sep 2013, 23:00
foto
De Mexicaanse politie en de demonstranten zijn slaags geraakt met elkaar. (Beeld: BBC)


De politie in Mexico-Stad heeft de Zocalo-plein vrijgemaakt van demonstranten. De verwijdering ging gepaard met botsingen met de protesterende leraren die het belangrijkste plein van de stad hadden bezet.

De oproerpolitie heeft gebruik gemaakt van traangas en waterkanonnen om het Zocalo-plein vrij te maken. Stakende leraren kampeerden er al weken. Sommigen reageerden met brandbommen, terwijl de politie oprukte nadat een door de overheid gegeven deadline was verstreken.

De leraren eisen wijzigingen in de onderwijshervormingen die president Enrique Pena Nieto heeft goedgekeurd. De autoriteiten zeiden dat ze het Zocalo-plein vrij moesten maken voor de viering van de Onafhankelijkheidsdag in het weekend.

Het merendeel van de demonstranten verliet vreedzaam de deadline van vrijdag. Maar wat bleef raakte slaags met de politie die werd gesteund door pantservoertuigen en helikopters. Op het plein en in de omliggende straten waren er schermutselingen.

Overschaduwd
Honderden politieagenten braken door de barricades die de docenten.hadden opgeworpen. Een aantal demonstranten is gearresteerd. De festiviteiten voor de viering van de Onafhankelijkheidsdag beginnen morgen.

De agenten hebben tijdelijke onderkomens van de leraren gesloopt en blusten de kleine branden die de demonstranten hadden aangewakkerd en maakte een aantal arrestaties.

De eerste viering van Onafhankelijkheidsdag door president Pena Nieto wordt overschaduwd door het aanblik van gepantserde voertuigen en is niet het beeld van eenheid dat hij wil neerzetten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May