Vraagtekens bij ABS-census cijfers Chinezen in Suriname
12 Sep 2013, 06:00
foto


Cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) over het aantal Chinezen in Suriname met een Chinese nationaliteit, roepen bij deze groep vragen op. Volgens kunstenaar Paul Woei, is het aantal van 3,758 ver beneden de werkelijkheid. Ook voormalig adviseur van de Chinese ambassade én Chinese verenigingen, Carmen Tjin A Djie, vraagt zich af hoe betrouwbaar deze cijfers wel zijn.

“Ik ben realistisch genoeg dat in ons geval er nooit honderd tot misschien zelf tachtig procent juiste gegevens ter beschikking zullen zijn, maar officiële cijfers moeten wel heel dicht bij de realiteit liggen”, zegt Tjin A Djie aan Starnieuws. Woei die bevestigt dat er nergens exacte cijfers staan genoteerd, zegt dat het aantal Chinezen met een Chinese nationaliteit tussen de 15.000 en 20.000 moet liggen.

Behoorlijke instroom
Bij vooral de nieuwe generatie Chinezen is het volgens Tjin A Djie en Woei heel moeilijk te zeggen met hoeveel zij in het land zijn. Er is in de afgelopen jaren een behoorlijke instroom van nieuwe Chinezen uit het moederland naar Suriname. De meeste van hen komen in bestaande en of nieuwe handelszaken. Weer anderen gebruiken Suriname als een stop voor onbepaalde tijd om verder te trekken naar een ander land. “Het probleem dat we ervaren is dat bij de registratie van Chinezen die het land inkomen, geen volledige administratie op na wordt gehouden. Wij hebben het geprobeerd, maar het vreemdelingenbeleid is op dat stuk niet perfect”, weet Tjin A Djie. Zowel zij als Woei weten dat er een behoorlijke stroom Chinezen is vanuit het moederland.

Onderkend wordt dat de groep nieuwe Chinezen niet makkelijk meewerkt om zich correct te laten registreren. “Wij hebben wat dat betreft van alles geprobeerd, maar het heeft niet geholpen”, deelt Tjin A Djie mee. Woei zegt er vrijwel zeker van te zijn dat dit ook het geval is geweest bij de volkstelling. “De manier van vragen stellen en ook het soort vragen is onbegrijpelijk voor de groep. Zij zijn niet gewillig allerlei soort vragen te beantwoorden, omdat zij ook niet begrijpen waarvoor het goed is en welk voordeel zij aan hebben”, meent Woei. Net als bij het aantal personen met een Braziliaanse nationaliteit, zegt het ABS dat het aantal Chinezen hoger zou kunnen liggen. Maar volgens Tjin A Djie en Woei is het aantal van 3.758 niet aannemelijk. Woei zegt erbij dat dit aantal van meer dan tien jaren terug moet zijn.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May