Aanklagers willen doodstraf New Delhi-verkrachters
11 Sep 2013, 10:00
foto
De Delhi-verkrachters worden naar het rechtsgebouw gereden. (Beeld: Al Jazeera)


Aanklagers in de Indiase hoofdstad New Delhi eisen de doodstraf voor de vier mannen die schuldig zijn bevonden aan de verkrachting en moord van de 23-jarige medisch studente vorig jaar december.

Zes mannen hadden de 23-jarige en haar vriend in een bus in New Delhi aangevallen. Openbare aanklager Dayan Krishnan zei vanmorgen dat de “extreme wreedheid van de misdaad” de maximale straf van de strop rechtvaardigt. De mannen hadden een metalen staaf en hun handen gebruikt om organen van de vrouw uit haar lichaam te trekken nadat ze haar hadden verkracht, zei de aanklager. Haar verwondingen waren zo ernstig dat ze twee weken na de aanval stierf in het ziekenhuis.

Rechter Yogesh Khanna , die de vier dinsdag schuldig vond voor "koudbloedige" moord, zei dat hij vrijdag het vonnis zal vellen. De minimale straf die de mannen kunnen krijgen is levenslange gevangenisstraf.

Onschuldig
In zijn oordeel dat 240 pagina’s telt, heeft de rechter Akshay Kumar Singh die bussen schoonmaakt, sportschool instructeur Vinay Sharma, fruitverkoper Pawan Gupta en de werkloze Mukesh Singh schuldig aan handelen met voorbedachte rade toen ze de jonge vrouw op 16 december hebben ontvoerd en verkracht.

Een van de mannen riep vanmorgen vroeg dat hij onschuldig was, terwijl de politie hem in het gerechtsgebouw binnenbracht. Het was niet duidelijk welke van de vier mannen aan het schreeuwen was, want zijn gezicht was verborgen achter het zware metalen gaas van het politiebusje. Hij riep herhaaldelijk: “Ik ben onschuldig, ik ben onschuldig!" terwijl het busje reed langs een horde verslaggevers.

De doodstraf in India wordt alleen toegepast in zeer zeldzame gevallen. De advocaten van de mannen hebben al aangegeven dat ze in hoger beroep gaan tegen het vonnis. Ze vinden dat de doodstraf niet is gerechtvaardigd.

Doodstraf
De New Delhi-verkrachting heeft de publieke woede over seksueel geweld in India aangewakkerd. Wekenlang zijn er landelijk demonstraties gevoerd voor hogere straffen voor de daders van dit geweld. In maart heeft India na de massale protesten strengere anti-verkrachtingswetten aangenomen. Eerder is de vijfde man in deze zaak, als minderjarige, veroordeeld tot de maximale straf van drie jaar in een heropvoedingsinstituut. Hij is veroordeeld als een jeugdige, omdat hij ten tijde van de aanval nog geen 18 jaar was.

De vader van het meisje zei vorige week vanuit zijn huis in Delhi tegen het persbureau dat de schuldigen moeten worden opgehangen. "We zullen niet minder dan de doodstraf aanvaarden, " zei hij. De vader is niet bij naam genoemd om de identiteit van zijn overleden dochter te beschermen. “Elke andere straf dan de galg, zou verkeerd zijn, de mensen zullen dan het vertrouwen verliezen in ons rechtssysteem.”

De zesde verdachte, buschauffeur Ram Singh, werd in maart dood in zijn cel aangetroffen. Hij zou zichzelf hebben opgehangen in afwachting van het proces.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May