Adhin: Strategisch plan Adek moet herzien worden
10 Sep 2013, 00:00
foto


Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling deelt mee dat het strategisch plan van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname totaal moet worden herzien. "Je kan onmogelijk dit plan in uitvoering brengen. Wanneer de instelling gereorganiseerd moet worden, dan moet vooral eerst met alle actoren gesproken worden, zodat er voldoende draagvlak is”, zegt de minister in gesprek met Starnieuws.

Het wachten is op een vergadering die de bewindsman eerst zal hebben met het universiteitsbestuur onder voorzitterschap van Rayen Sidin. Dit gesprek zal de volgende week plaatsvinden. Het door het bestuur opgestelde strategisch plan 2012-2017 houdt in een drastische reorganisatie van de universiteit. Het Institute for Graduated Studies and Research (IGSR) wordt in het plan opgeheven. Ook andere instituten krijgen van bestuur-Sidin een andere bestemming of gaan op binnen een andere structuur op de Universiteit. Enkele daarvan zijn het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (Celos) en de Zoölogische collectie.

Geen rationele basis
IGSR-directeur Marten Schalkwijk noemt de plannen van het bestuur, voornemens zonder enige rationele basis, maar vooral zonder enige wetenschappelijke ratio. Volgens Adhin zal er voldoende draagvlak moeten zijn voor een reorganisatie op de universiteit. “Ik wacht het gesprek met het bestuur eerst af, daarna moeten we praten met alle actoren die betrokken zijn bij de universiteit", zegt de minister.

Het IGSR heeft in een apart document kritische kanttekeningen geplaatst op het strategisch plan. De drie strategische doelstellingen in het plan, kwaliteit en accreditatie, transformatie naar een professionele organisatie en meer verdiencapaciteit, noemt Schalkwijk uit de lucht gegrepen doelen, die automatisch behoren tot een academische instelling. “Met deze doelen maak je van de universiteit echt geen prestigieus instituut”, stelt Schalkwijk. Hij zegt in het beleidsdocument van het Adek-bestuur te missen wat de werkelijke wetenschappelijke doelen zijn qua onderzoek en onderwijs, hoeveel geld daarvoor apart wordt gezet, welke exacte plannen er zijn, maar ook een evaluatie over welke instituten binnen de universiteit wel of niet goed functioneren. Op een vraag van het IGSR om opheldering, was ‘het bestuur bepaalt’ het simpele antwoord”, zegt Schalkwijk aan Starnieuws.

Er steekt meer achter
In de motivatie van het strategisch plan van het universiteitsbestuur wordt het IGSR beschreven als een instituut dat overlappingen vertoont over alle vakgebieden en kerntaken met de faculteiten en de overige instituten van de universiteit. ‘Dit betekent dat het bestaan van het IGSR in feite een anomalie en redundantie (afwijkend en overbodig...red.) onderzoekstructuur teweegbrengt’, luidt een citaat uit het strategisch beleidsplan.

Van het Celos en het Medisch Wetenschappelijk Instituut wordt overigens gezegd dat die nagenoeg een volledige duplicering zijn van het bureau van de universiteit. Schalkwijk vermoedt dat er veel meer steekt achter het voornemen van het universiteitsbestuur. Van één ding is de IGSR-directeur overtuigd. Het leiden van een universiteit moet je vooral niet in handen leggen van een door de politiek aangewezen persoon. We worden hieromtrent echt uitgelachen door de mensen van the University of the West-Indies”, merkt hij op.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May