JoFeWa wil damsport tot grotere hoogten brengen
10 Sep 2013, 02:00
foto
Jofewa wil de damsport in Suriname tot grotere hoogten brengen.


Binnen twee jaren na uitvoering van het projectvoorstel ter bevordering van de landelijke damsport, wil de Jongeren Federatie Wanica (JoFeWa) resultaten zien. In het eerste jaar zullen trainingen in alle districten worden verzorgd. Na een jaar worden jeugddamleiders gekweekt en jeugddamarbiters getraind.

“Als je wedstrijden in de districten organiseert, moeten die ook goed geleid worden,” legt JoFeWa-bestuurslid Himradjsingh Basdewsingh uit. “Suriname is groot en als je alle topdammers wil bereiken, móet je naar de districten gaan.”
Aan de huidige damtoernooien doen veelal dammers van Paramaribo en Wanica mee, en een enkeling uit Commewijne. De overige districten ontbreken. Waar JoFeWa naar streeft is dat er structuren worden opgezet in de districten. Net zoals bij de Surinaamse Voetbalbond het geval is, wil de jeugdfederatie naar alle wijken en ressorten gaan, zodat alle topdammers bij elkaar worden gebracht en trainingen kunnen worden verzorgd.

Meer stimulans
Basdewsingh zegt dat er nog niet voldoende middelen zijn om de damsport toegankelijk te maken voor eenieder. Hij verwacht dat er meer stimulans komt naar de jeugd toe, zodat er meer meetmomenten kunnen plaatsvinden en de Surinaamse dammers hun sterkte kennen. Vanuit het bedrijfsleven en de buurtverenigingen is die ondersteuning er wel, maar Basdewsingh hoopt op meer ondersteuning. “De overheid zou iets meer moeten doen om ten minste de meetmomenten voor de dammers mogelijk te maken,” vindt hij.

Eén van de meetmomenten vindt binnenkort plaats. Basdewsingh zegt een uitnodiging te hebben gekregen om met de Surinaamse jeugddamkampioenen deel te nemen aan een toernooi op Curaçao. Hij hoopt met tien jeugddamkampioenen te kunnen vertrekken, maar heeft nog niet voldoende middelen voor de tickets. Aan de SLM is ondersteuning gevraagd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May