Guyana treft maatregelen tegen stijging zeespiegel
10 Sep 2013, 04:00
foto
Een lokaal Guyanees bedrijf is bezig de dijk op te hogen. (Foto: Samie Ramjiawan)


De regering van Guyana is bezig om maatregelen te treffen tegen de negatieve effecten van zeespiegelstijging (global warming). Er wordt een pilotproject afgewerkt, waarbij de bestaande zeedijk opgehoogd wordt. De hoge golven van de laatste springvloed zorgden voor wateroverlast. Het zilte water stroomde op verschillende plaatsen over de dijk en drong erven en laaggelegen woningen binnen.

Langs de nabij gelegen Dr. Rupert Craighighway zijn er heel wat zandzakken geplaatst. Over een afstand van 1 kilometer wordt de dijk oftewel seawall met een halve meter opgehoogd. Bij de komende springvloed willen de autoriteiten de situatie in ogenschouw nemen. Door de werkzaamheden zullen trimmers beperkt worden in hun bewegingsvrijheid. Op de dijk lopen en wandelen heel wat Guyanezen. De breedte van de dijk is versmald door de activiteiten.

Mangrove aanplant
Guyana doet er alles aan om de kuststrook te beschermen. Op grootschalige wijze wordt er mangrove geplant. Borden met het opschrift 'they protect us against the sea, so let we protect them', geven de noodzaak aan om de mangrovebossen met rust te laten. Op de plaats Montrose die aan zee grenst groeien er mangrovebossen. Eerder waren er modderbanken op dit gedeelte van de kustlijn.

Op de oever van de Corantijnrivier tot aan de monding aan Guyanese zijde, wordt er veel zand afgezet. De Guyanezen profiteren van deze natuurlijke afzetting door zand af te graven. De sterke winden zorgen voor afzetting van het droog geworden zand landinwaarts. De lozingen in Guyana worden voorzien van een betonnen bodem. Binnenkort zullen er ook betonnen muren verrijzen om de lozingen te behoeden tegen afkalving. Deze open rioleringen moeten zorgen voor een betere afwatering van het overtollige hemel- en zeewater. In het verleden bleef het water lang zitten, nadat het over de dijk was gestroomd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May