Telesur houdt marathonsessie 'Hackaton'
08 Sep 2013, 04:00
foto


De eerste ideeën worden onmiddellijk op de 'whiteboards' vastgelegd. Al gauw is er geen ruimte meer op het bord. Op de gang wordt er heftig maar beheerst 'gebrainstormd' over toe te passen strategieën. In een andere ruimte typen snelle vingers de eerste formules in. In het Telesur Opleidingscentrum is zaterdag de Hackaton van start gegaan. Het gaat om een marathonsessie waarbij ontwikkelaars het tegen elkaar opnemen om de beste applicatie voor web- of mobielgebruik te bouwen. Deze activiteit is georganiseerd door IT-Core en Telesur.

Hoewel de term 'hacking' veelal in verband wordt gebracht met piraterij van 'software' en computerinbraak, is de Hackaton bedoeld om nieuwe 'apps' te bouwen. Waarnemend directeur van Telesur, Edmund Neus, merkte op dat het evenement helemaal past in het beleid van het telecombedrijf. "We willen meer mogelijkheden bieden zodat mensen meer kunnen doen met de service die er is. We doen niet voor niets aan 3G en sneller internet. Er is nu meer bandbreedte waardoor je meer kan doen met 'smartphones' en tablets".

Ondergewaardeerd
De Hackaton is een platform voor iedereen die zich bezighoudt met 'code schrijven' en ideeën heeft voor mobiele- of webapplicaties. "De groep van ontwikkelaars is sterk ondergewaardeerd", geeft Theo Boomsma, voorzitter van IT-Core, aan. "Ze krijgen een kans om hun talenten te tonen. We hebben ondertussen gemerkt hoe groot de behoefte is. De opkomst heeft ons echt verrast." Dertig 'deskundigen' nemen het in teamverband tegen elkaar op. Code Fire, Lazer Lab, Core Minions, Simplicity, Your Solutions, Novo Teqnica en BDS hebben minder dan 24 uren de tijd om een nieuwe en bruikbare applicatie te bouwen. De jongste 'developer' is Jeremy Berkleef. Hij is 13 jaar.

Het opleidingscentrum is gedeeltelijk omgebouwd voor het evenement. Er zijn onder andere slaapzalen, vergaderzalen en een gaming room ingericht. De groepen mochten kiezen aan de hand van welk thema zij hun applicatie bouwen: educatie, toerisme, milieu, zorg en calamiteiten of ICT stimuleren.
De 'apps' zullen beoordeeld worden op de interface, de functionaliteit, en de commerciële of maatschappelijke inzetbaarheid. Het winnende team ontvangt US$ 1000 en 'tools' om het bouwen van applicaties voort te zetten.
De winnaar wordt zondagmiddag bekendgemaakt.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May