Minov en Biza belast met ondersteuning NRCS
07 Sep 2013, 11:30
foto
Armand Zunder


Het presidentieel besluit over de instelling van de 'National Reparations Committee Suriname' (NRCS) is vorige maand gepubliceerd in het Advertentieblad van de Republiek Suriname. De ministeries van Onderwijs en Binnenlandse Zaken zijn belast met de uitvoering van het presidentieel besluit en zullen het orgaan onder meer voorzien van kantoorruimte en middelen om zijn taken uit te voeren.

De NRCS zal een nationaal kennisinstituut oprichten met Armand Zunder als directeur. De instelling van de NRCS vloeit voort uit het besluit van Caricom-leiders op de 34ste Staatshoofdenconferentie te Trinidad en Tobago, om een gezamenlijk standpunt in te nemen over het vraagstuk van excuses en reparaties voor de genocide en de slavenhandel aan respectievelijk de nazaten van de inheemsen en tot slaaf gemaakten. Besloten is om in elk lidland een ‘National Reparations Committee’ in te stellen.

Uitgebreid takenpakket
De NRCS heeft een uitgebreid takenpakket. Zo zal het orgaan informatie inventariseren over de genocide op inheemsen van Surinaamse afkomst, de trans-Atlantische slavenhandel en slavernij in Suriname en de rest van het Caribisch gebied en over reparaties aan de nazaten van de Inheemsen en de nazaten van de tot slaaf gemaakten in Suriname.

Het comité zal ook zorgen voor de aanmaak van didactisch en audiovisueel materiaal om de `boodschap`over genocide en reparaties over te kunnen brengen en een bibliotheek opbouwen en beheren waar de informatie beschikbaar is.

Zunder schrijft in een persbericht dat het leggen en onderhouden van contacten met relevante groeperingen, het houden van lezingen over de onderwerpen en informatie-uitwisseling met zusterorganisaties binnen de Caricom en daarbuiten essentieel zullen zijn. Het is de bedoeling dat er een permanente expositieruimte komt over de genocide onder de Inheemsen en de slavenhandel en slavernij onder de tot slaaf gemaakten, geeft Zunder aan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May