Dilma Rousseff toch naar Washington
06 Sep 2013, 19:00
foto
President Dilma Rousseff van Brazilië gaat toch op staatsbezoek in Washington.


De Braziliaanse president Dilma Rousseff gaat volgende maand alsnog naar Washington. Eerder was zij woedend over een recent rapport waarin staat dat de Amerikaanse regering haar, ook in de privé-sfeer, heeft bespioneerd.

Aan verslaggevers zei Rousseff dat president Barack Obama de verantwoordelijkheid neemt voor wat er is gebeurd. Ze had donderdagavond laat een ontmoeting met Obama in de marge van de G20-top. Het Braziliaanse staatshoofd zei dat Obama heeft besloten om tegen volgende week woensdag formeel te reageren op de aantijgingen.

"Mijn reis naar Washington hangt af van de politieke voorwaarden die president Obama zal creëren," zei Rousseff. Op haar verzoek heeft Obama beloofd de Braziliaanse regering een toelichting te geven op het spionage rapport. De Amerikaanse leider zei dat hij direct verantwoordelijk is voor het onderzoek naar wat er is gebeurd, stelde Rousseff.

Unasur onmachtig
Een Braziliaanse nieuwsprogramma heeft zondag gemeld dat de Amerikaanse National Security Agency (NSA) e-mails , telefoontjes en sms'jes van Rousseff en de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto bespioneert. Het rapport van Globo TV was gebaseerd op documenten die de voortvluchtige voormalige NSA-spion Edward Snowden heeft gelekt.

Ook op de Unasur-top in Suriname vorige week is officieel protest aangetekend tegen de spionage en afluisteractiviteiten van de Verenigde Staten van Amerika (VSA). Het Braziliaanse staatshoofd had toen aangegeven dat zij daarover een diplomatiek onderhoud had gehad met de Amerikaanse ambassadeur in Brazilia.

Unasur-voorzitter Desi Bouterse zei maandag op een persconferentie dat de Unasur er problemen mee kan hebben en protest kan aantekenen, maar dat niemand in staat is iets te doen tegen de afluister en spionage praktijken van de VSA. “We zijn onmachtig, niemand kan daar iets tegen doen. Big Brother is watching us,” zei Bouterse.

Realistisch zijn
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken sprak in dezelfde bewoordingen. Hij wees er op dat landen als de VSA hun geweldige geavanceerde systemen hebben waartegen niets valt in te brengen. “We moeten er maar mee leren leven,” zei Bouterse. Volgens Lackin moeten we ons geen illusies maken. “Als we kijken waar ons regeringsgebouw staat en welk gebouw daartegenover, en wat zij op hun dak hebben, dan moeten we realistisch zijn.”

De Unasur-voorzitter vindt dat we gewoon onze doelen moeten nastreven en doen wat we moeten doen. “Misschien dat in de tijd iemand er wel een technisch antwoord op vindt. Als je niet in de gaten gehouden wil worden, moet je bijna geen televisie en radio in je huis hebben,” zei Bouterse.

Commerciële overeenkomsten
Rousseff zal naar verwachting op 23 oktober een formeel staatsbezoek brengen aan Washington. Naar verluid zullen zij praten over een mogelijke handelsovereenkomst ter waarde van US$ 4 miljard voor de levering van gevechtsvliegtuigen. Ook samenwerking op het gebied van olie en biobrandstoffen technologie en andere commerciële overeenkomsten zullen aan de orde komen tijdens het geplande staatsbezoek.

Het bezoek is bedoeld om de recente verbetering in de betrekkingen tussen de twee grootste economieën in Amerika en Brazilië 's opkomst als regionale macht te markeren. Na het uitkomen van het spionage rapport was Rousseff zo woedend dat ze woensdag zei dat ze het staatsbezoek aan het Witte Huis zou annuleren. Ze had zelfs de reis van het team dat bezig was met de voorbereidingen afgeblazen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May