Centrale Bank: Samenleving mede verantwoordelijk
04 Sep 2013, 15:00
foto


De samenleving draagt mede verantwoordelijkheid om gezonde economische handelingen te waarborgen en niet te gedogen dat speculanten het roer overnemen en de koers opdrijven. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) wijst erop dat zij verdere koersstabilisatie wil bewerkstelligen door dagelijks de richtkoersen voor de US-dollar binnen een bandbreedte aan te geven.

De bank heeft in de afgelopen zes maanden US$ 132 miljoen gepompt bij de bankinstellingen om een deviezenschaarste te voorkomen. Zij streeft als monetaire autoriteit ernaar om een vlotte markt voor valutaverwisselingen en importbetalingen te bewerkstelligen. In een persbericht laat de CBvS weten dat de banken de mogelijkheid hebben om hun klanten ten dienste te staan bij het importeren en voor het reisverkeer. “Alle banken mogen aanvragen indienen. Er is met hen afgesproken dat de aanvragen de productie, medische, educatieve en sociale voorzieningen dienen te ondersteunen. Bij goedkeuring wordt de vreemde valuta direct op de rekeningen van de banken bijgestort, waardoor zij betalingen voor hun klanten kunnen verrichten.” De bankinstellingen moeten achteraf rapporteren over de betalingen zodat de aanwending kan worden geverifieerd, zegt de moederbank.

De valuta interventies van de bank moeten de bandbreedte verdedigen, “aangezien een stabiele koers bijdraagt tot rust op het binnenlandse prijzenvlak en bevorderlijk is voor investeringen in de economie.” De CBvS wijst erop dat de algemene banken en de cambio’s de aangewezen financiële instellingen zijn waar bedrijven en personen hun valutatransacties moeten plegen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May