Bouterse: Wereld moet met Unasur er anders gaan uitzien
04 Sep 2013, 04:00
foto
President Desi Bouterse, voorzitter Unasur, en minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken op een persconferentie dinsdag.


Voorzitter Desi Bouterse van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) stelt dat met de nieuwe trends in dit regionale blok de wereld een ander gezicht moet gaan krijgen. Bouterse die vrijdag de leiding van Unasur heeft overgenomen, meent dat de huidige wereldorde heeft gefaald. “Wat we nu hebben is een grote ongelijkheid, waarbij er een groep rijken is met veel technologische- en onderwijsmogelijkheden, terwijl er een groot deel is met veel armoede en weinig mogelijkheden tot goed onderwijs. Alleen maar depressie heeft dat teweeg gebracht”, zei Bouterse op een persconferentie dinsdag.

Samen met minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is Bouterse ingegaan op "de grote stunt" die Suriname heeft uitgevoerd door in Paramaribo een Unasur summit te houden en de twaalf landen van dit regionale blok ervan te overtuigen dat er een nieuwe politieke en economische orde moet gelden in de regio. Lackin zegt dat onder leiding van Bouterse, Suriname leiderschap heeft getoond.

De Unasur landen zijn er nu van overtuigd dat met de mogelijkheden aan natuurlijke hulpbronnen de eigen ontwikkeling van de landen ter hand genomen moet worden. Hierbij staat de mens centraal. De tijd van afhankelijkheid van de grote wereld daarbuiten is voorbij. “Wij zijn niet bang om als oppositie gezien te worden door de grote landen. Zij hebben gezorgd voor systemen die alleen maar depressie als resultaat hebben. Ze zijn bang voor wat wij aan het doen zijn en dat wat zij gecreëerd hebben niet langer stand zal houden”, stelt Bouterse.

Daden belangrijk
Lackin vindt dat onderschat wordt wat er tijdens de summit in Paramaribo teweeg is gebracht en welke rol Suriname daarbij heeft gespeeld. Volgens hem heeft Suriname gezorgd dat de eenheid binnen Unasur is hersteld. De relatie tussen landen die bilateraal niet met elkaar overweg konden, is nu hersteld. Bouterse zegt dat het niet uitmaakt hoe lang Suriname in dit Unasur gezelschap is, maar wel de daden, mogelijkheden en visies die het heeft getoond en gedeponeerd in Unasur. Bouterse en Lackin hebben aangegeven dat Unasur in het komende jaar zal werken aan belangrijke institutionele vraagstukken. Zo zal gewerkt worden aan een Unasur parlement, waar besluiten van staatshoofden bekrachtigd moeten worden. Ook de oprichting van een Unasur Centrale Bank behoort tot de vele plannen.

Bouterse deelt mee dat hij nu als voorzitter een kleine maand heeft om te werken aan het benoemen van een secretaris generaal voor Unasur. Tijdens de summit kon er geen consensus worden bereikt over welk land die functie zal invullen, nadat Bolivia en Peru belangstelling hiervoor hebben getoond. Suriname zal van de twaalf speciale raden binnen Unasur, vier voorzitten. Bouterse zegt dat ons land niet in staat is alleen leiding te geven aan alle raden en daarom de meer ervaren landen zijn gevraagd daarmee te helpen. Lackin blijft lang stilstaan bij de duurzame relaties en banden die tijdens de summit zijn gesmeed. Volgens hem heeft Bouterse tijdens een Unasur meeting in Venezuela in mei van dit jaar hiervoor de basis gelegd. “Dat is voor mij het fundamentele van de summit, de duurzame relatie en de basis die is gelegd om de eigen ontwikkeling ter hand te nemen”, concludeert Lackin.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May