Dino krijgt speciale rechtshulp van Unasur-presidenten
03 Sep 2013, 16:00
foto
President Desi Bouterse vandaag op een persconferentie. (Foto: Raoul Lith)


Twee niet bij naam genoemde presidenten van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) hebben meteen nadat de arrestatie van Dino Bouterse bekend werd, hun persoonlijke juridische adviseurs ter beschikking gesteld. Dit deelde president Desi Bouterse, vader van Dino, vandaag mee tijdens een persconferentie in het Perscentrum.

Bouterse zegt dat hij zich nu, na de drukke werkzaamheden met Unasur het afgelopen weekeind, wel bezig zal houden met de arrestatie van zijn zoon. “Het is als een zware klap aangekomen en ik moet zeggen dat de timing perfect was, het was op de schoen. Je zou bijna kunnen zeggen dat ik het zelf in elkaar heb gezet. Maar wanneer je in een strijd bent, moet je respect hebben voor je tegenstander. In elk geval heeft het niet het doel bereikt dat het zou moeten hebben”, zei Bouterse.

Opgezette zaak
Nadat Bouterse tijdens de Unasur-top in Paramaribo zijn collega’s van de arrestatie op de hoogte had gesteld, “hebben twee meteen hun persoonlijke raadsmannen ingeschakeld”, zei Bouterse. Het staatshoofd die zegt geen voorkennis te hebben gehad van een opsporingsbevel tegen zijn zoon, deelt mee dat hij anders allang ingegrepen zou hebben. Volgens hem vertoefde Dino regelmatig in Panama waar hij is gearresteerd. Bouterse zegt op een vraag dat mensen die kunnen nadenken er wel vanuit kunnen gaan dat de arrestatie van zijn zoon een vooropgezette zaak is.

President Bouterse zegt dat vanuit Suriname er met alle rechtsmiddelen gekeken zal worden hoe zijn zoon juridisch bij te staan. Hoe de rechtshulp vanuit Suriname en die van de twee Unasur-presidenten eruit zal zien, heeft de president niet in details uitgelegd. “We zullen er bovenop staan”, garandeert hij. Bouterse zegt evenwel dat hij elke uitspraak die volgt op de arrestatie van Dino, zal respecteren.
Bouterse reageerde laconiek op de actie van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, die meteen na de arrestatie van Dino de veiligheid van het gebouw en het personeel opvoerde. “ Ik wist niet dat ze veiligheid hadden, laat staan dat ze deze hebben opgevoerd en waarvoor. Ik weet wel dat twee presidenten van Unasur zonder beveiliging in Paramaribo wilden wandelen”, merkt de president op.
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May