Kwamalasamutu ook betrokken bij gezondheidsonderzoek
02 Sep 2013, 22:00
foto
Medewerkers van het onderzoek.(Foto: Project Langa wan anu gi wan moro gosontu Sranan)


160 bewoners van het dorp Kwamalasamutu in Zuid-Suriname worden vanaf vandaag door deskundigen onderzocht op gezondheidsproblemen en chronische ziekten. Het gezondheidsonderzoek ‘Langa wan anu gi wan moro gosontu Sranan’ van het ministerie van Volksgezondheid is al gedaan in delen van Paramaribo, Wanica, Commewijne, Brokopondo, Saramacca, Marowijne, Coronie en Nickerie. Na Kwamalasamutu volgen Drietabiki, Pusugrunu en Dyumu.

Tot nu toe hebben in andere delen van Suriname 4.638 mensen meegewerkt aan het onderzoek. Ruim 7.000 mensen van 15 tot 65 jaar zijn geselecteerd om mee te doen aan een uitgebreide enquête én een gratis medische check-up, waarbij onder meer het gewicht, de bloeddruk, de bloedsuiker en het cholesterolgehalte wordt gemeten.

Gericht gezondheidsbeleid
De onderzoekers zijn getrainde medewerkers van de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. In gebieden waar mensen geen Nederlands of Sranantongo spreken, worden tolken ingezet. De deelnemers krijgen de uitslag van hun onderzoek thuisbezorgd. Mensen in de gevarenzone krijgen advies en begeleiding.

Hart- en vaatziekten vormen de belangrijkste doodsoorzaak in Suriname: de meeste mensen sterven aan de gevolgen van roken, alcoholgebruik, ongezonde voeding en vetzucht. Het onderzoek moet inzicht geven in de concrete risico’s die leiden tot de gezondheidsproblemen en chronische ziekten. Daarmee kan de regering werken aan gericht beleid om de bevolking te helpen om gezond te blijven, zegt dokter Ingrid Krishnadath, coördinator van het project in een bericht.

Het project is eind februari begonnen. Tijdens het onderzoek worden de uitkomsten ingevoerd in de computer. De tussentijdse uitkomsten laten zien dat één op de drie geënquêteerden te dik is en moet afvallen om een chronische ziekte te voorkomen. Het is de bedoeling dat alle gegevens eind september zijn ingevoerd. De eindresultaten zullen dan eind oktober beschikbaar zijn. De regering krijgt daarvan een uitgebreid overzicht. De diepgaande analyses zullen uitgebreid worden bestudeerd, geeft Krishnadath aan.

Het ministerie van Volksgezondheid krijgt voor het project ondersteuning van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, PAHO en de Medische Zending.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May