Assange moet Australische politici niet belachelijk maken
31 Aug 2013, 21:40
foto
President Rafael Correa van Ecuador (Foto: Edward Troon)


President Rafael Correa van Ecuador heeft een brief verstuurd naar Julian Assange, WikiLeaks oprichter, met de vraag om op te houden met het belachelijk maken van Australische politieke figuren. "Hij kan politieke campagne voeren, maar zonder het belachelijk maken van de Australische politici. Wij staan dat niet toe", zegt Correa aan AFP en Starnieuws. Correa was vrijdag in Suriname voor het bijwonen van de zevende vergadering van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur).

Assange getooid met een pruik en de Australische vlag, heeft meegedaan in een video die samen met een in Melbourne gevestigde comedy-groep is opgenomen op zijn asiel adres. In de video worden premier Kevin Rudd, oppositieleider Tony Abbott en ex-premier Julia Gillard op de hak genomen terwijl Assange John Farnham’s hit You're The Voice zingt. De video is op YouTube in een week tijd ongeveer 460.000 keer bekeken.

Houden aan regels
"De regels van het asiel verbieden in principe inmenging in de politiek van het land dat asiel verleent, maar als teken van beleefdheid, zijn wij niet voornemens om zijn recht om zich kandidaat te stellen te beknotten. Zolang hij niet meer de draak steekt met Australische politici of mensen", geeft Correa aan.

De WikiLeaks oprichter heeft zich vanuit de Ecuadoraanse ambassade in London, kandidaat gesteld voor de federale parlementsverkiezingen 7 september in Australië. Hij verblijft sinds juni 2012 op de diplomatieke post, ter voorkoming van uitlevering aan Zweden, waar hij gezocht wordt voor aanranding. Assange vreest dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij wordt gezocht in verband met WikiLeaks' onthullingen over geheime militaire en diplomatieke documenten van de VS.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May