Paramaribo-Verklaring benadrukt ontwikkeling Unasur
31 Aug 2013, 03:10
foto


De regeringsleiders en vertegenwoordigers van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) hebben na een lange voorbereiding hun zegen gegeven aan de 'Paramaribo-Verklaring'. Hierin wordt de eenheid benadrukt en de richtlijnen over hoe zaken aangepakt moeten worden, zijn hierin opgenomen. Volgens Unasur zal onder voorzitterschap van Suriname dit jaar een grote kans zijn voor het verdiepen van de eenheid en de wil tot integratie van alle volkeren van Zuid-Amerika.

In de verklaring is veel aandacht besteed aan de enorme hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen in Zuid-Amerika, maar dat de duurzame ontwikkeling toch uitblijft. Daarom moet Unasur bijdragen aan de identificatie van vormen van regionale samenwerking waardoor de lidstaten kunnen profiteren van de rijkdommen van Zuid-Amerika om vooruitgang te boeken in de strijd tegen de historische sociale problematiek. De raad van staatshoofden en regeringsleiders is daarom dan ook van mening dat een strategische visie van Unasur ontwikkeld moet worden.

De opbouw van een Zuid-Amerikaanse identiteit vereist volgens de verklaring de koppeling van verschillende aspecten zoals, economisch, politiek, sociaal, burgerschap, defensie en veiligheid, cultureel. In de verklaring zijn diverse opdrachten vervat. Er moeten stappenplannen ontwikkeld worden om de gestelde doelen te bereiken. De communicatie dient beter te verlopen, terwijl het secretariaat versterkt moet worden. Burgerparticipatie krijgt ook veel aandacht in het document. Ook strategische thema's komen ruimschoots aan de orde, zoals een regionale defensie. Op voorstel van Suriname zal er een jongerencongres in november in Paramaribo worden gehouden. De Paramaribo-Verklaring telt 44 punten.

U kunt de 'Paramaribo-Verklaring' hier downloaden
pdf-icon.gif Verklaring_van_Paramaribo.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May