Extra 308 miljoen niet los zien van realisatiegraad regering
30 Aug 2013, 18:00
foto


Het Nieuw Front, DOE en de BEP hebben kritische kanttekeningen geplaatst in De Nationale Assemblee over SRD 308 miljoen die de regering extra wil hebben. De oppositie wenst meer uitleg over de uitgaven. Er zijn veel vragen afgevuurd op de regering in de eerste ronde, waarbij leden door de beperking van de spreektijd zich op algemene opmerkingen hebben geconcentreerd.

“Een suppletoire begroting kan altijd. Maar de vraag is wat de output is geweest van de begroting waarin alle personele kosten al zijn begroot. Wat is de uitkomst van de beleidsvoornemens van de huidige begroting waarin personele, apparaat en andere uitgaven zijn opgenomen. Ik vind dat SRD 308 miljoen alleen voor personele kosten zeker niet los gezien mag worden van de realisatiegraad van de regering”, zegt assembleelid Ronny Asabina (fractieleider BEP).

Twijfels over kwaliteit regeren
Asabina zegt aan Starnieuws dat hij ernstig twijfels heeft over de regeerkwaliteit. “Ik zie dat er sprake is van een zeer slecht beleid. Regeren is vooruitzien. En ik had liever gezien dat we extra geld gaven omdat er een hoge realisatiegraad is. Als ik kijk naar de beleidsvoornemens, blijkt dat die helemaal niet zijn uitgevoerd. Op de huidige begroting staan ze nog volledig onaangeroerd.

"Een ander zorgpunt is dat er bij bijvoorbeeld justitie en politie een behoorlijke groei is gekomen in het personeelsbestand, maar daar is de output er niet beter op geworden. De regering heeft nog veel problemen om de criminaliteit in te dammen. We zien bij onderwijs weer bevoegde leerkrachten in het binnenland, maar de resultaten zijn zeer slecht, terwijl dit ministerie extra geld heeft gekregen", zegt Asabina. Volgens hem is het meer dan billijk dat het parlement vraagt naar de output van de personele kosten die op de begroting zijn gebracht.

Kapitaalvernietiging
Ook DOE-parlementariër Carl Breeveld stelt vragen over de realisatiegraad bij het ambtenarenapparaat van 45.000 mensen. “De fundamentele vraag is of we op deze voet moeten doorgaan met dit apparaat als we nu alleen aan personele kosten meer geld aan de regering moeten geven". Breeveld zegt dat het kapitaalvernietiging is dat de personeelskosten, die mede zijn gestegen door salarisverhogingen ook gelden voor ambtenaren die nietsdoen, thuis zitten zonder prestatie te leveren en meer geld krijgen”. Hij vindt dat deze kwestie en het gezond maken van het apparaat goed besproken moeten worden in het Tripartiet Overleg.

Ook fractieleider Radjkoemar Randjietsingh van het Nieuw Front zegt dat wanneer mensen gewerkt hebben, zij betaald moeten worden. Maar de inkomsten van de regering vallen tegen. Er is beloofd dat de binnenlandse productie zou worden gestimuleerd. Er is niets te merken van het 'doe jaar' van president Desi Bouterse. Randjietsingh merkt op dat de president gezegd heeft dat hij niet in staat is geweest zaken te realiseren. "Erger nog, schandalen volgen elkaar snel op. Ministers worden ontslagen die slecht gepresteerd hebben, maar toch worden ze eervol ontslagen. De regering moet niet bij ons komen met suppletoire begrotingen, maar snel komen met een beleidsombuiging. Ik denk dat niemand ons kan verwijten dat wij 'nee' tegen dit beleid zeggen. Laat de regering ons eerst komen vertellen wat zij gaat doen om deze neergang een halt toe te roepen”, stelt Randjietingh. Met zijn spreekbeurt werd de eerste ronde voor het parlement afgesloten. De regering komt na een schorsing aan het woord.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May