KPS neemt veilig communicatienetwerk in gebruik
30 Aug 2013, 05:00
foto
Minister Edward Belfort test met een nieuwe portofoon het communicatiesysteem uit. Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie en de directeur van Surtel, Edgar Akrum (rechts) luisteren mee. (Foto: Raoul Lith)


Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft een nieuwe communicatienetwerk in gebruik genomen. Dit systeem is digitaal en helemaal geautomatiseerd. Het netwerk is gebouwd met de 'state of art producten' door Motorola en is geleverd door het bedrijf Surtel. Het systeem wordt in de Verenigde Staten (VS) door alle openbare veiligheidsdiensten gebruikt. Ook in het Caribische gebied en in Zuid-Amerika is dit netwerk gangbaar.

Edgar Akrum, directeur van Surtel, geeft aan dat het in het begin moeilijk was om het systeem te verschepen naar Suriname. De veiligheidsdiensten in de VS wilden weten waarvoor het gebruikt zou worden en wat de bestemming was. “Het is een systeem dat gebruik maakt van de nieuwste digitale technieken”, zegt Akrum. Het oude analoge systeem is dit jaar precies twintig jaar geleden aangelegd.

“In dit project is er 4.8 miljoen Surinaamse dollars geïnvesteerd”, zegt korpschef Humphrey Tjin Liep Shie. De middelen van het KPS, de Brandweer en de Beveiliging en Bijstandsdienst zijn aangesproken om het project te financieren. De politiebaas geeft aan dat het netwerk gezamenlijk geëxploiteerd gaat worden. Volgens hem is de capaciteit van het systeem groot genoeg, dat bij uitbreiding “bijna alle overheid diensten” aangesloten kunnen worden op het netwerk.

Niet meeluisteren
De samenwerking tussen KPS en Surtel is al langer dan dertig jaar. De korpschef zegt dat met dit systeem er heel secuur gecommuniceerd kan worden. De mogelijkheid dat politiefrequenties open zijn is in dit netwerk veilig gesteld. “Vroeger konden de criminelen gewoon meeluisteren. Ze wisten vaak welke stappen de politie zou maken", zegt de politietopper. Hij verzekert dat het niet nodig is om apparaten aan te schaffen om gesprekken van de politie af te luisteren. “Als het u lukt, krijgt u US$ 100 van me”

Edward Belfort, minister van Justitie en Politie, brengt in herinnering dat het een ellende was om met het oude systeem te werken. Hij voegt er aan toe dat er doden zijn gevallen op plaatst delict doordat de communicatie niet goed was. Hij hoopt dat deze investering veel zaken achterwege zal laten.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May