Unasur-staatshoofden komen met verklaring over Syrië
30 Aug 2013, 03:00
foto


De staatshoofden van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) zullen vandaag, naast de 'Paramaribo Declaration' ook een verklaring uitgeven over Syrië. De Amerikaanse regering wil ingrijpen in dit land omdat er bewijzen zouden zijn dat de Syrische regering chemische wapens zou hebben gebruikt tegen burgers.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zegt aan Starnieuws dat de situatie in de wereld drastisch is veranderd sinds de oprichting van de Verenigde Naties. Het kan niet zo zijn dat vijf landen een vetorecht hebben en ingrijpende beslissingen kunnen nemen. Unasur zal hier stelling tegen nemen en vragen om de internationale verhoudingen te herzien. Lackin merkt op dat er weinig te merken is van de zogenaamde 'Arabische lente'. Er is een behoorlijke onrust in het Midden-Oosten. Er is eerder ingegrepen in Irak, zonder dat de bewijzen van chemische wapens zijn geleverd.

De afgevaardigden en de ministers van Buitenlandse Zaken hebben tot na middernacht nog gediscussieerd over de invulling van de verschillende raden en andere punten waarover de staatshoofden zich zullen buigen. "Wij willen zoveel mogelijk problemen opgelost hebben, waardoor deze niet op het bord van de staatshoofden terecht komen", legt Lackin uit. Hij zegt dat de 'Paramaribo Declaration' voor 95% af is. Er moeten nog enkele technische zaken bekeken worden. Suriname heeft zijn punten, waaronder een jongeren platform, wel in de verklaring. Ook het oprichten van een Unasur-parlement is hierin opgenomen. Lackin zegt dat diverse vernieuwingen doorgevoerd zijn, waardoor er een beter balans is tussen politiek en technische aspecten. Vanochtend zullen de ministers nog bijeenkomen om enkele knopen door te hakken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May