Afscheidsritueel voor vermoorde ondernemer Nw Koffiekamp
29 Aug 2013, 08:00
foto
Bij de plek waar de winkelier Suy Axiong is omgekomen, wordt een ritueel gehouden. (Beeld: René Gompers)


Twee mannen voeren een afscheidsritueel uit op de plek waar de vorige week in Nieuw Koffiekamp zich een drama had afgespeeld. Na een mislukte poging tot overval, werden de slachtoffers ingesloten en hun onderkomen werd in brand gestoken. Daarbij heeft de 39-jarige winkelier Suy Axiong het leven gelaten. In een emmer wordt een vuur gestookt. En in wat eens de deuropening was, brandt een rode kaars. Yan Bin is een ritueel komen uitvoeren voor zijn vermoorde zwager.

Starend naar de verbrande resten van tot huis en winkel omgebouwde container, merkt hij de aanzwellende menigte niet op. Minister Edward Belfort oriënteert zich op dat moment in het gebied met een delegatie van politie en brandweer. Belfort, districtscommissaris Yvonne Pinas en een deel van het dorp betuigen persoonlijk hun medeleven aan Bin. De minister informeert Bin over de vorderingen in het onderzoek. De bewoners vinden het gebeurde heel erg en raken vrij geëmotioneerd. Bin wil dat er snel gerechtigheid komt.

Bin vertelt dat hij nog aan de telefoon was met zijn zwager. "Hij zei mij hoe een paar mannen naar binnen wilden dringen, maar hij gaf ze geen kans van slagen. Ze knipten toen de stroomkabels door en gooiden brandende flessen naar binnen. De mannen konden er niet uit. Mijn zwager is dood en de andere man ligt nog in het ziekenhuis, maar hij maakt het goed." Bin meldt dat er SRD 40.0000, US$ 7000 en 200 gram goud in vlammen is opgegaan. Bewoners geven door dat de hoofdverdachte een arbeider is geweest van de overleden ondernemer. Er werden onder andere brandstof en gascylinders verkocht.

Brandweerkazerne een noodzaak
Belfort en brandweercommandant Cecil Waal oriënteerden zich woensdag op enkele plaatsen om te bepalen waar een brandweerkazerne op te zetten. De delegatie ging poolshoogte nemen aan de Brownsweg waar een politiepost compleet met woningen voor het personeel wordt opgezet. Bekeken werd of een brandweerkazerne aan het complex op korte termijn kan worden toegevoegd. Met het ongeval is de roep naar brandweerzorg in Brokopondo luider geworden. Het was dorpeling Kenneth Prior gelukt om met schaarse middelen de voordeur open te krijgen en een van de slachtoffers uit de vlammen te redden. De held zal binnenkort door Belfort beloond worden.

Bij de ruïnes gaat het ritueel verder. De rook uit de emmer vult wat eens de woon- en slaapruimte waren. De rode kaars brandt helder in de donkere ruimte. "Unu du disi fu meki a man waka moro bun", zegt Yan Bin afwezig. De bewoners nemen een stap terug en geven hem alle ruimte om 'omu' goed te begeleiden naar het hiernamaals. Suy Axiong laat een vrouw en twee kinderen achter.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May