Kayente n'e las' bribi
27 Aug 2013, 08:00
foto


"Wat gebeurd is, is gebeurd. A libi na wan bol nanga somen' sani. We tan leri fu den ondrofeni." Dit zegt Kayente, artiestennaam voor Rayner Lisse, naar aanleiding van een artikel op Starnieuws. Vermeld werd dat "Kayente probeerde onaangekondigd een optreden met Wycleff Jean aan zijn portfolio te voegen." De artiest ondervindt sinds het verschijnen van het artikel last van negativiteit en heeft de redactie uitgenodigd om de omstandigheden rond het optreden toe te lichten.

Het gesprek vindt plaats in de druk bezochte kledingzaak Dresscode. Veel jongeren doen er inkopen naar de nieuwste Surinaamse mode. Het nieuws doet al snel de ronde dat Kayente in de zaak is. Tijdens het gesprek lopen er mensen af en aan om een glimp op te vangen van de zanger op het kantoor van de manager. Het is in deze zaak dat Wycleff Jean het tenue voor zijn optreden op dezelfde avond haalde. De kledingstukken die hij ruilde voor het nieuwe 'stel' liggen er nog steeds als een 'waardevol' aandenken. "Hier was het idee ontstaan om enkele Surinaamse artiesten in het programma van Wycleff op te nemen", vertelt Lisse die de hele dag had doorgebracht met de Haïtiaanse artiest. "Ik kreeg de opdracht om nog voor nog twee artiesten te zorgen. Het was kort dag maar als zo een grote artiest je muziek wil horen, ga je niet weigeren." De twee andere artiesten konden door omstandigheden niet verschijnen. Met Audrey Bakrude van Apopleptic was elders afgestemd dat zij een duet met Wycleff zou doen op 'Hips Don't Lie'.

Verkeerd gelopen
Door een samenloop van omstandigheden heeft de zanger de 'sound check' gemist en heeft niet kunnen oefenen. Het materiaal was wel aanwezig en opgenomen in het repertoire van de persoonlijke dj van Wycleff Jean. Het tijdstip van optreden kon op de avond ook nog niet vastgesteld worden. "Ik streste een beetje want je weet niet wanneer je op moet komen. Pas bij afloop kreeg ik een 'mike' toegeschoven en gaf men me het sein om Wycleff terug te roepen." Het gelukte Kayente de artiest terug te brengen, maar het optreden verliep niet zoals gepland. Wycleff onderbrak de zang en gooide het over een andere boeg. "Uit respect voor zo'n grote man doe je mee. Als ik geweigerd had zou ik er slechter vanaf zijn gekomen."

Roy Dhanradj, artistic director van Carifesta XI om een reactie gevraagd, merkt op dat de organisatie niet heeft meegewerkt aan het programma van Wycleff Jean. "We hebben dat helemaal aan zijn organisatie overgelaten. Zij mocht zelf beslissen hoe de show zou lopen en wie erbij gehaald werd." Kayente blijft opkijken naar Wycleff Jean. "Hij is ondanks zijn wereldformaat nog steeds eenvoudig", merkt Lisse op. "Hij biedt je kansen en doet er niet moeilijk over. Hij is ook alles wat je als zanger wil bereiken." De jonge entertainer laat zich niet uit het veld slaan en blijft nuchter over het voorval. "Ik heb een 'big shot' gemist door miscommunicatie en onvoorziene omstandigheden. Maar dit is niet het einde. Het heeft me juist wakker geschud", lacht de jonge entertainer. "Ik heb eruit geleerd. Ik heb dingen gezien en gemerkt die me sterker maken en inspireren. Kayente n'e las' bribi."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May