2500 scholieren doen mee aan 'Nationale Schoonmaakactie'
27 Aug 2013, 04:00
foto
Scholieren bezig met schoonmaak. (Archieffoto)


Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken zegt dat met de 'Nationale Schoonmaakactie' het milieubewustwordingsproces wordt gestimuleerd. Aan dit project doen 2500 scholieren mee. Er is veel belangstelling onder jongeren die ingezet zullen worden voor schoonmaakwerkzaamheden op straat en openbare plaatsen. Het project dat maandag is begonnen, duurt tot 20 september. Een scholier krijgt SRD 35 per dag. Velen zullen dit geld gebruiken voor aanschaf van schoolspullen.


Deze scholieren zullen van maandag tot en met vrijdag van 8 uur tot 13.00 uur in de open lucht bezig te zijn met schoffelen, tjappen en harken van onkruid, het opruimen van afval en het vegen van de trottoirs. "Jongens en meisjes, wanneer jullie de komende weken zo bezig zullen zijn in de felle zon en misschien af en toe ook in de regen, dan zullen jullie aan de lijve ondervinden dat veel van onze landgenoten, zowel volwassenen als jullie eigen leeftijdsgenoten, zich helaas nog niet voldoende bewust zijn van het belang van een schoon milieu", zei Parmessar bij de opening.

Mensen voor verantwoordelijk
De minister merkte op dat onkruid door de natuur wordt voortgebracht, maar petflessen/plastic verpakking, lege portie bakjes, cups en plastic zakken komen niet vanzelf op straat of in de trenzen terecht. "Dat is echt geen natuurverschijnsel. Daar zijn wij mensen voor de volle 100% verantwoordelijk voor. En dat vind ik wel een probleem."

"De overheid, en in dit geval het ministerie van Openbare Werken, heeft de taak om er onder andere voor te zorgen dat huisvuil regelmatig wordt opgehaald, dat trenzen worden schoongemaakt en dat openbare plaatsen worden onderhouden.
Burgers dienen zich ook in te spannen om hun woon- en leefomgeving schoon en netjes te houden", benadrukte Parmessar. Hij merkte op dat het vaak voorkomt dat mensen allerlei troep uit rijdende auto’s gooien, of dat men over straat loopt en zomaar de chipszak die net leeggegeten is, uit de handen laat vallen en gewoon doorloopt alsof er niets aan de hand is.

Zakjes uitdelen
Parmessar deed een beroep op de samenleving om geen rommel op straat te gooien. Hij benadrukte dat afval in een vuilniston hoort. De komende weken zullen de scholieren speciale afvalzakjes voor gebruik in de auto, uitdelen. "Voor hen die deze zakjes krijgen, maak er gebruik van alstublieft. En als u niet een van degenen bent die zo een mooi zakje ontvangt, een eenvoudige plastic zak van de winkel op de hoek werkt even goed", zei de minister zich richtend tot de burgers.

Het gooien van rommel op straat, het dumpen van vuil op andermans percelen of op afgelegen straten, en zelfs het niet onderhouden van het eigen erf tot en met de berm, dat zijn allemaal strafbare feiten waarop een geldboete of een vrijheid benemende straf staat. Parmessar deelde mee dat het ministerie van Openbare Werken samen met het ministerie van Justitie en Politie en de districtscommissarissen bezig is voorbereidingen te treffen om toe te zien op de naleving van de wettelijke regels die vervuiling van het milieu moeten tegengaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May