Abdoel: SRD 308 miljoen extra begroting zelf financieren
26 Aug 2013, 13:00
foto
Assembleelid Amzad Abdoel, voorzitter vaste commissie Financiën.


Het begrotingstekort voor dit jaar zal van 4.4% naar 5.7% stijgen. Dertien ministeries hebben een aanvullende begroting ingediend. Dit heeft volgens de voorzitter van de vaste commissie van Financiën, assembleelid Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP), te maken met gestegen salarissen en pensioenen van ambtenaren. "Voor mij is het belangrijk dat het bedrag van SRD 308 miljoen uit eigen middelen gefinancierd zal worden", zegt Abdoel aan Starnieuws.

De vaste commissie heeft vandaag een onderhoud gehad met minister Adelien Wijnerman en staf van Financiën. Abdoel merkt op dat vier ministeries geen extra middelen nodig hebben voor personeelskosten. Er is gevraagd om binnen de begroting prioriteiten te stellen, waardoor bespaard kon worden op opleidingskosten en consultancy bureaus.

Inflatie onder controle
Abdoel is niet pessimistisch over de financiële situatie. Hij merkt op dat afgelopen maand de consumentenprijzen niet zijn gestegen volgens cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek. Hij verwacht dat de inflatie van dit jaar ongeveer op 4% zal uitkomen. De internationale norm is 3%. "Er is absoluut geen sprake van dat er een devaluatie op komst is of dat de government take voor brandstof zal worden verhoogd", benadrukt het assembleelid.

Minister Wijnerman heeft aangegeven dat de suppletoire begrotingen zo snel mogelijk moeten worden goedgekeurd door De Nationale Assemblee. Het ministerie van Defensie heeft geen middelen meer om salarissen uit te betalen. Dat is nu al het geval. Volgende maand zullen meer ministeries rood staan. Abdoel deelt mee dat 10% verhoging van pensioenen van ambtenaren ook deel uitmaakt van de aanvullende begroting. Daarvoor is 66 miljoen opgebracht. Abdoel merkt op dat Suriname in staat is geweest om zes maanden salaris met terugwerkende kracht in 2012 en een loonsverhoging van 10% op te vangen. "Door de robuuste monetaire reserve hebben wij dit kunnen opvangen, ondanks een kleine open economie", stelt de voorzitter van de vaste commissie van Financiën.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May