Bewoners Smalkalden wensen erkenning recht op grond
22 Aug 2013, 17:00
foto
Bewoners van Smalkalden overhandigen een petitie aan waarnemend voorzitter van De Nationale Assemblee, Ruth Wijdenbosch. (Foto: Raoul Lith)


Bewoners van plantage Smalkalden in het district Para, hebben een petitie aangeboden aan de waarnemend voorzitter Ruth Wijdenbosch van De Nationale Assemblee en aan het kabinet van de president. Zij willen dat percelen waar ze decennialang wonen, aan hen worden toegewezen. Wijdenbosch stond de aanwezigen kort te woord. Bij de kabinet van de president nam directeur Eugene van der San de petitie in ontvangst.

De mensen geven aan dat ze al ruim veertig jaar op de percelen wonen. “We willen erkend worden als rechtmatige eigenaar en dat de percelen ook aan ons worden toegekend”, zegt Bacha Ramanand, een van de trekkers van de groep.
Ramanand geeft aan dat Smalkalden is verkocht aan verkavelaar NBM. In 2008 hebben de bewoners zich verenigd in de stichting Zekerheid en Duurzame Ontwikkeling Paranam (Zedop). “De bedoeling van de stichting was juist om de mensen bij te staan deze zaak goed te begeleiden”, geeft Ramanand aan. De parlementariër Ricardo Panka (Mega Combinatie/NDP) zit ook in het bestuur van de stichting. De bewoners voelen zich in de steek gelaten.

Tarief te hoog
De informatiestroom vanuit de overheid over deze kwestie loopt heel stroef, vinden de bewoners. De verkavelaar heeft de bewoners erop gewezen dat ze de terreinen moeten ontruimen. Er is aangegeven door de gezinnen dat ze bereid zijn te betalen voor de percelen waarop ze hebben gebouwd. “Maar het tarief dat door de verkavelaar gevraagd wordt, is ver van billijk. We kunnen geen 16 euro neertellen voor een vierkante meter”, zegt Ramanand.

Ramanand merkt op dat het deel waar ze voor vechten slechts hun woongebied is. “Waarom heeft de verkavelaar niet voor dat andere deel gekozen. Het is toch vele malen groter”. De bewoners hopen dat er gauw een reactie komt vanuit het kabinet van de president en ook van De Nationale Assemblee. Wijdenbosch zegt dat er wel een onderzoek moet komen. “Want in de petitie wordt meneer Panka zijn naam genoemd. Maar we moeten wederhoor toepassen”, deelt de waarnemend voorzitter mee. Voor haar is het een verrassing dat op Smalkalden percelen worden verkocht aan andere mensen.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May