Culturele rijkdom vraagt om internationale markthandel
19 Aug 2013, 21:45
foto
Caricom secretaris-generaal Irwin LaRoque.


De landen van de Caricom hebben een wijd verspreide en diverse cultuur, die internationaal bekend staat. In veel opzichten gaat het om waardevolle unieke kunst- en cultuurvormen. Deze culturele rijkdom moet als handelswaar verder worden ontwikkeld. Met dit als hoofddoel is maandag een Caricom ‘culture market’ symposium gehouden in het Cultureel Centrum Suriname (CCS).

Directeur Stanley Sidoel van Cultuur en Caricom secretaris-generaal Irwin LaRoque hebben benadrukt dat de waarde van de verschillende culturen en kunstuitingen een behoorlijke en potentiële natuurlijke hulpbron is voor de verdere ontwikkeling in de Caribische regio.
Sidoel wijst er op dat in 2003, toen Carifesta voor de eerste keer in Suriname werd gehouden, al werd nagedacht over de zakelijke kant van cultuur.

LaRoque legt uit dat met dit symposium artiesten worden gepromote in de rest van de wereld. Speciaal voor deze editie van Carifesta heeft de organisatie gemeend muziekproducenten en promotors naar Suriname te halen. “We willen hier een netwerk aanleggen waar kunstenaars en artiesten direct profijt hebben en eventueel meteen contracten kunnen sluiten”, zegt Sidoel.

Cultuurpromotors en agenten
Sidoel en LaRoque wijzen op de ontwikkeling van veel muziekwerken en andere kunstuitingen. Artiesten zoals Bob Marley staan niet alleen hoog aangeschreven, maar hebben ook succes geboekt. “Wij willen in de culturele markt de kopers en producenten bij elkaar te brengen voor het ontwikkelen van een cultuurindustrie”, zegt Sidoel. Hij wijst er op dat dit streven een proces is dat niet snel van de grond zal komen, maar er moet een begin mee worden gemaakt. Volgens hem bestaat de culturele industrie er al, maar moet dat geordend en vooral gefaciliteerd worden.

De cultuurpromotors en agenten zijn op kosten van de Caricom naar Suriname afgereisd. Het gaat om in totaal 32 personen die gedurende de tien dagen van het festival contacten kunnen leggen met de artiesten en omgekeerd. Sidoel zegt dat deze ‘booking agents’ afkomstig zijn uit Amerika en Europa.
Op het symposium zijn onderwerpen aan de orde gekomen zoals eigendomsrechten, intellectueel eigendomsrecht, hoe de artiesten zichzelf en hun product op de markt kunnen presenteren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May