Sidney Bartley: Eenheid moet worden gekoesterd
18 Aug 2013, 08:00
foto
Sidney Bartley, mede-voorzitter van het International Festival Directory. (Beeld: René Gompers)


"We beseffen niet zo goed wat we hebben. In grote delen van de wereld zorgen culturele verschillen voor oorlogen. Maar wij in het Caribisch gebied tonen dat wij ondanks diversiteit in vrede kunnen leven. We moeten dat koesteren." Dit zei Sidney Bartley, mede voorzitter van het International Festival Directory, bij de opening van de Caricom Grand Market. Carifesta XI moet dat besef laten groeien, merkte Bartley op. Hij is ook de Jamaicaanse directeur van Cultuur.

Bartley gaf aan dat de Carifesta veel meer is dan een cultureel- en kunstfestival. "Wanneer we praten over maatschappelijke onderwerpen zijn alleen de grote jongens in beeld. Maar Carifesta geeft de 'little man' een kans om eens de 'big man' te zijn", stelde Bartley terwijl hij naar de muzikanten op het podium wees. "Zij zorgen ervoor dat we ons zelf zijn deze dagen. We bewegen op de muziek die ons vertrouwd is."

Bartley haalde aan dat de bewoners van het Caribisch gebied te vaak hun eigen identiteit niet waarderen. Ter illustratie haalde hij aan dat wanneer mensen naar Nederland gaan en terugkomen ze nog 'Nederlandser' zijn dan de Nederlander zelf. Of Britser zijn dan de Britten. "Het vieren van onze cultuur is het vieren van onze identiteit."

Goed voorbeeld
Suriname is een goed voorbeeld van eenheid in verscheidenheid, merkte de cultuurdirecteur op. "Er zijn hier zoveel bevolkingsgroepen met elk een eigen leefwijze. En toch wonen jullie in vrede in één ruimte. De Grand Market moet dan de ruimte zijn voor Caribische eenheid en duurzame welvaart".

De cultuurdirecteur begon zijn toespraak met complimenten namens de Caricom aan Suriname. De openingsceremonie, met name de lichtprojecties op het presidentieel paleis, heeft diepe indruk gemaakt in de regio. "Dat was fantastisch. De show was prachtig", uitte Bartley zijn enthousiasme. Hij beëindigde zijn toespraak met het zingen van 'No woman no cry' van Bob Marley. "Vrouwen huilen niet zomaar. Ze barsten in tranen uit wanneer de eenheid verbroken wordt en men elkaar aanvalt en elkaar vernietigt. We zijn heel ver gekomen, maar laten we dat beseffen en koesteren wat we hebben."

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May