Carifesta gaat dit jaar voorbij aan Albina
17 Aug 2013, 09:00
foto
Assembleelid Ramses Kajoeramari (Mega Combinatie/NDP)


Terwijl de festiviteiten rond Carifesta XI zijn losgebarsten, is daarvan niets te merken in het grensstadje Albina in het district Marowijne. De hoofdstad ziet er vies en vuil uit. De hosselactiviteiten zijn aan de orde van de dag. Het Burger Informatie Centrum (BIC) in Albina zegt dat er aanvankelijk festiviteiten waren gepland in het Marimbopark bij Marijkedorp.

"Het is niet bekend welke criteria de Carifestacommissie van Marowijne gehanteerd heeft om alleen Moengo als locatie uit te kiezen", oppert Ramses Kajoeramari (Mega Combinatie/NDP). Hij haalt aan dat president Desi Bouterse aangeeft dat Albina de poort is naar Europa, dan zou het grensstadje ook met deze activiteit de nodige aandacht moeten krijgen. "Het is te hopen dat de activiteiten goed verlopen en de mensen uit het ressort Albina die met bussen vervoerd worden naar Moengo een goede behandeling krijgen", zegt Kajoeramari aan Starnieuws.

Miskend als hoofdplaats
"Geen Carifesta in Albina; het klinkt zo vreemd in de oren", zegt Willem Pinas misnoegd. Hij woont in Frans-Guyana en is op doorreis naar Paramaribo. Hij ergert zich aan het feit dat Albina miskend wordt als hoofdplaats van het district Marowijne. "Door deze houding is Albina langzaam aan het uitsterven", concludeert Pinas. Hij stelt dat indien er ook activiteiten in Albina zouden worden gehouden, veel Frans-Guyanezen en andere toeristen de activiteiten zouden bezoeken. "Dan zouden de euro's binnenstromen toch", voegt hij er aan toe.

Bewoner Carlo Struiken heeft goede herinneringen aan Carifesta in Albina. Hij weet nog dat tien jaren terug met Carifesta het heel leuk was in Albina. Toen had Suriname het festijn ook georganiseerd. "Nu moeten wij in het ressort Albina het horen van de media dat er Carifesta in Marowijne wordt gehouden, maar vanuit de bestuursdienst is helemaal niets gezegd", klaagt Struiken.
Hij vertelt dat de toenmalige districtscommissaris Raymond Landburg, die in Albina kantoor hield, in samenspraak met alle organisaties een commissie had ingesteld.

Hij geeft aan dat Marowijne SRD 45.000 heeft ontvangen voor de activiteiten van dit jaar. "In goede communicatie met het plaatselijke bedrijfsleven in Albina, zouden we zeker in staat zijn een degelijke organisatie op te zetten", meent Struiken. Hij meent dat veel gasten zeker naar Albina zouden trekken.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May