Richtprijs Rijstorgaan SRD 67 per baal natte padie
16 Aug 2013, 13:50
foto


Het Rijstorgaan heeft na goed overleg met alle belanghebbenden in de rijstsector de richtprijs van SRD 67 per baal natte padie bepaald voor de najaarsoogst 2013. Dit zegt de voorzitter van het Rijstorgaan, Badresein Sital, aan Starnieuws.

Sital benadrukt dat er rekening is gehouden met tal van factoren. Hij deelt mee dat de wereldmarktprijzen voor rijst constant zijn gebleven en het exportvolume is niet toegenomen, waardoor er nog een voorraad van ruim 35 procent in de opslagruimtes van de verschillende opkopers ligt. “Er is nog een behoorlijke hoeveelheid die geëxporteerd moet worden. Hierdoor zijn opkopers niet zo enthousiast om nieuwe voorraden aan te schaffen. Vandaar dat de opkoopprijzen niet realistisch zijn”, legt Sital uit.

Mogelijkheden bekijken
Gelet op de gemiddelde opbrengst van 65 balen per hectare, heeft het Rijstorgaan de richtprijs vastgesteld. In dit bedrag zit er een winstmarge van vijftien procent. Sital merkt op dat hoe hoger de opbrengst per hectare zal bedragen, des te meer winst een landbouwer zal hebben. Jaarlijks wordt er ruim 60 procent van de oogst geëxporteerd.

Volgens Sital staat het Rijstorgaan niet stil. Dit orgaan heeft uitgekeken naar exportmarkten in Haïti. Maar, voor het najaarsoogst 2013 zal het exporteren naar deze markt nog niet lukken. Sital verwacht dat dit pas in het laatste kwartaal van dit jaar mogelijk zal zijn.
Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie, heeft een prijs van SRD 77.73 per baal natte padie uitgerekend.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May