President Paraguay Horacio Cartes beëdigd
16 Aug 2013, 14:40
foto
Horacio Cartes is eigenaar van meer dan 20 bedrijven, variërend van tabak tot frisdranken. (Foto: Reuters)


Multimiljonair Horacio Cartes is in de hoofdstad Asuncion beëdigd als president van Paraguay. In zijn inaugurele rede beloofde Cartes, die komt van de centrum-rechtse Colorado Partij, oorlog te voeren tegen de armoede.

Paraguay is één van de armste landen van Zuid-Amerika. Cartes geldt als een relatieve nieuwkomer in de politiek. Hij werd in april verkozen met 45,8% van de stemmen. Cartes versloeg zijn naaste rivaal, de Liberale Efrain Alegre, met negen procentpunten.

"Ik ben niet in de politiek om carrière te maken of rijker te worden," zei Cartes, die één van de rijkste mannen van Paraguay is. "Ik ben in de politiek om mijn volk te dienen, om de toekomst van nieuwe generaties te verbeteren en onze identiteit als een vrije, onafhankelijke en soevereine volk te koesteren."

Hij beloofde om "het vaderland op de eerste plaats" te zetten en "kansen voor iedereen te creëren" om de ongebreidelde ongelijkheid in Paraguay te bestrijden. Tijdens zijn campagne propageerde Cartes armoedebestrijding en het scheppen van werkgelegenheid.

Maduro afwezig
Bij het kiezen van zijn kabinet brak hij met de gevestigde traditie om hoge partij-leden op belangrijke posten te benoemen. Hij koos in plaats daarvan voor technocraten en zakenmensen. Cartes zijn Colorado Partij was 60 jaar aan de macht en speelde een belangrijke rol in de ondersteuning van het militaire bewind van generaal Alfredo Stroessner in de periode 1954-1989. In 2008 werd de partij verslagen door een linkse coalitie onder leiding van Fernando Lugo.

Het Congres heeft Lugo op een controversiele wijze afgezet, nadat bij een grondconflict 17 mensen omkwamen. De afzettingsprocedure duurde minder dan 48 uur. Veel buren van Paraguay beschouwden het proces als oneerlijk en leidde tot uitsluiting van het land uit het Mercosur-handelsblok.

Vijf Latijns-Amerikaanse leiders hebben de inauguratie bijgewoond. President Nicolas Maduro van Venezuela was afwezig. De presidenten van de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Uruguay en Venezuela) zeiden in juli dat zij de schorsing zouden opheffen na de inauguratie van Cartes. Paraguay heeft echter gezegd dat hij niet terugkeert in het blok, zolang Venezuela het roulerend voorzitterschap heeft. Het land heeft namelijk bezwaar tegen opname van Venezuela in het handelsblok. Venezuela is tot juli 2014 voorzitter van Mercosur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May