Nicaragua gaat olie boren buiten Caribische kust
16 Aug 2013, 17:00
foto
Het Caribisch Gebied staat bekend om zijn toerisme. (Foto: www.beautiful-aruba.nl)


Nicaragua gaat naar olie en gas boren buiten de Caribische kust, in een gebied dat tot vorig jaar toebehoorde aan Colombia. Energie-minister Emilio Rappaccioli zei dat een Amerikaanse bedrijf in het weekend verkennende werkzaamheden zal uitvoeren bij de Old Providence Barrier Reef.

Het gebied is vorig jaar november toegekend aan Nicaragua, dat een decennia in conflict was met Colombia over deze kwestie. Actievoerders zeggen dat het project de omgeving van het gebied zal schaden.

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft vorig jaar de vorderingen van Nicaragua tot een groep eilandjes in het Caribisch gebied afgewezen, maar breidde zeegrenzen van het land uit. De beslissing geeft Nicaragua meer toegang tot visgronden en gerapporteerde onderwater olie-en gasvelden.

Koraalriffen
"We hebben blokken voor de exploratie in de zoektocht naar olie en gas in de gebieden zoals de rechter heeft toegewezen," zei president Daniel Ortega bij de aankondiging van het nieuwe project. De eerste boring door Noble Energy zal ongeveer 168 kilometer voor de kust plaatsvinden.

Het Old Providence rif is een van de grootste koraalriffen in Amerika. Actievoerders waarschuwen dat de proefboring het kwetsbare milieu zal beschadigen.

Ofschoon Colombia het helemaal oneens is met de uitbreiding van de zeegrenzen van Nicaragua, is de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof bindend. Nicaragua en Colombia ondertekenden in 19128 een verdrag om het grensgeschil de soevereiniteit van de eilanden in het Caribisch gebied te regelen. In 1980 verklaarde de Sandinistische regering van Nicaragua de overeenkomst echter eenzijdig nietig. Het argument daarbij was dat het land onder druk van de Verenigde Staten van Amerika had ondertekend.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May