Verkeersveiligheidsmaand begint met domper
15 Aug 2013, 22:30
foto
Minister Edward Belfort wijst naar de stille getuigen van het dramatische verkeersongeval van zaterdag aan de Jagernath Lachmonstraat. (Foto: Raoul Lith)


Verkeersmaand begint al op de eerste dag met een domper. 's Morgens spreekt minister Edward Belfort van Justitie & Politie de hoop uit dat in de verkeersmaand geen verkeersdoden moeten vallen, of in de middag laat een autobestuurder het leven in Para. De verkeersveiligheidsmaand heeft ook te maken met de vakantieperiode en duurt van 15 augustus tot 15 september.

De launch werd gedaan aan de Jagernath Lachmonstraat, waar zaterdag vijf personen het leven lieten door een verkeersdrama. "We zijn op deze plek, omdat hier zich iets heeft voorgedaan. Het laat je beseffen hoe belangrijk je leven is. Of hoe onbelangrijk anderen het vinden”, zegt Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Senior Verkeersbrigadiers (KSV). Hij vindt het erg het dat er weer levens verloren zijn gegaan in het verkeer. “We betreuren het, omdat het op een goedkope en simpele wijze is geweest. Simpel omdat je alleen een hoge snelheid nodig hebt".

Extra voorzichtig zijn
Belfort roept alle weggebruikers op extra voorzichtig te zijn in het verkeer. Hij vraagt om het gedrag te etaleren als toen de bestuurders hun rijbewijs voor het eerst hadden. “Het is jammer dat mensen de regels aan hun laars lappen als ze al eenmaal geslaagd zijn. De goeden niet te na gesproken”, stelt de minister. Vorig jaar zijn er in de verkeersveiligheidsmaand, negen slachtoffers gevallen. “Alsof ik had opgeroepen om hard en roekeloos te rijden”, zegt Belfor. Hij hoopt dat het aantal dit jaar echt op nul blijft. Zijn hoop is binnen enkele uren de grond ingeboord.

Gezius legt uit dat veiligheid de kwaliteit van het leven moet waarborgen. Hij hoopt dat de bewustwording bij de verkeersdeelnemers, in het bijzonder de autobestuurders, positief toeneemt. De bewoners hebben gevraagd dat er in de buurt extra drempels geplaatst kunnen worden. Vooral in de buurt van huize Ashiana.

Het hoofd van de afdeling Verkeer van Openbare Werken, Henk Wip, zegt dat het probleem bij de bron aangepakt moet worden. "De voorzieningen die wij willen treffen bij de bejaardentehuizen, zijn oversteeklichten plaatsten aan beide zijde van de wegen, waarbij het verkeer stilstaat zodat de seniorenburgers veilig de oversteek kunnen maken", legt Wip uit.
"Laten we ons gedrag veranderen. En laat het verkeer nog veilig zijn, ook lang na deze maand", stelt Belfort.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May