Iamgold lijdt verliezen in tweede kwartaal
14 Aug 2013, 03:00
foto


Iamgold noteert een netto verlies van US$ 28,5 miljoen gelijk aan US 8 dollarcent per aandeel in het tweede kwartaal. Vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, boekte het bedrijf nog een nettowinst van US$ 52,9 miljoen, gelijk aan US 14 dollarcent per aandeel.

De waarde van verhandelbare effecten is afgenomen met US$ 16,1 miljoen en is er US$ 23, 2 miljoen uitgegeven aan rekening aandelenbeleggingen in Galane Gold Ltd en INV Metals Inc. Dat is volgens Iamgold de reden voor de daling van de marktwaarde van haar aandelen.

Functionarissen van het bedrijf zeggen dat ze echter meer dan de helft van de geplande besparingen voor 2013 hebben gerealiseerd. Daarmee hebben ze hun productiekosten voor goudwinning verlaagd. Aan de andere kant rekent het bedrijf later dit jaar op een commerciële piek bij zijn Westwood mijn in Quebec.

Verminderde verwerkingscapaciteit
Net als andere grote Noord-Amerikaanse goud-mijnbouwbedrijven, heeft Iamgold ook te lijden gehad van lagere goudprijzen en bijzondere waardeverminderingen. Het netto inkomen van het bedrijf is US$ 30,2 miljoen (US 8 dollarcent per aandeel) vergeleken met US$ 75,3 miljoen (US 20 dollarcent per aandeel) voor hetzelfde kwartaal in 2012.

Het bedrijf heeft lagere omzetten gehaald uit zijn mijnen op Essakane in Burkina Faso en Rosebel in Suriname. Er was sprake van mindere kwaliteit en verminderde verwerkingscapaciteit plus tijdelijke verschillen tussen productie en verkoop.

Iamgold rapporteert een operationele marge voor goud van US$ 586 per ounce in het tweede kwartaal, een daling van US$ 856 in dezelfde periode een jaar geleden. De gemiddelde gerealiseerde prijs van goud daalde naar US$ 1373 van US$ 1593.

Verlagen productiekosten
“Dalende goudprijzen hebben de industrie in een zeer, zeer moeilijke positie geplaatst,” zei Steve Letwin, president en chief executive officer tijdens een telefonische vergadering dinsdagochtend. Het bedrijf heeft zich aangesloten bij andere mijnwerkers om de kosten te verlagen. “Tegen het einde van het tweede kwartaal, hadden we 55% van onze kosten-reductie bereikt,” zei Letwin. De bedoeling is om de productiekosten te verlagen met US$ 100 miljoen.

Iamgold streeft ernaar om de operationele kosten dit jaar te verminderen met US$ 54 miljoen, de exploratie kosten met US$ 40 miljoen en US$ 6 miljoen te snijden in de algemene en administratieve kosten.

Rosebel mijn
De Rosebel mijn zal profiteren van lagere kosten nu er een nieuwe goudovereenkomst is gesloten met de Surinaamse regering waarbij de energiekosten zijn verlaagd. Het maakt het productieproces van Iamgold om goud te winnen uit de hardere rotsen “goedkoper” en “versterkt de levensvatbaarheid van het bedrijf.” De mijnkosten zouden onder de huidige mineralen overeenkomst kunnen verminderen tot US$ 50 per ounce, zei Letwin.

Het lager energietarief zal worden verwerkt in een haalbaarheidsstudie voor het uitbreidingsplan van Rosebel. Letwin hoopt dat de resultaten aan het einde van het derde kwartaal bekend zijn.

Het grootste deel van het commerciële goud voor het tweede kwartaal kwam van Rosebel, 82.000 ounce (2.550,2 kilo). Essakane volgt met 62.000 ounce (1.928,2 kilo). De Mouska en Westwood mijnen in Quebec, Canada, waren goed voor 41.000 ounce (1.275,1 kilo). De joint ventures in Mali brachten 29.000 ounce (901,9 kilo) op.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May