Journalist en ouder dienen klacht tegen districtssecretaris in
13 Aug 2013, 00:00
foto


Nathalie van Genderen, secretaris van de Overkoepelende Oudercommissie van Albina en Isaak Poetisi, journalist bij Starnieuws, hebben aangifte gedaan bij de politie van Albina. Zij zijn met de dood bedreigd door districtssecretaris Wilfred Jordaan van Marowijne. Dit gebeurde maandag in het bijzijn van ouders, leerlingen, leerkrachten en anderen.

Onder leiding van de oudercommissie werd een petitie ingediend tegen de wilde occupatie van een terrein dat bestemd is voor de nieuwbouw van de St. Gerardusschool. De groep toog naar het commissariaat om ervoor te zorgen dat activiteiten door een ondernemer op het terrein, worden stopgezet. “Yu Satan, na dede yu mus dede’, zou Jordaan tegen Van Genderen hebben geroepen. Hij zou haar bij de hand hebben gegrepen en in zijn werkkamer nog meer verwensingen naar het hoofd hebben geslingerd.

Geschokt
Poetisi die verslag deed van het indienen van de petitie, werd door Jordaan verboden iets te schrijven en foto’s te maken. ‘Poetisi, yu no musu skrefi neks, mi no wani’, snauwde Jordaan tegen hem. Hij liep op de journalist af en duwde hem tegen het hoofd. Poetisi en Van Genderen hebben meteen na het incident een klacht ingediend bij de politie te Albina.

Van Genderen zegt aan Starnieuws geschokt te zijn door het gebeurde. Zij voelt zich niet meer veilig als vanuit het bestuurscentrum van Albina doodsbedreigingen worden geuit. Enkele dagen terug is zij ook al bedreigd geworden door een zekere Baika. Hij heeft haar afgelopen zaterdag thuis bezocht en gewaarschuwd geen protestacties te houden om het terrein terug te vragen voor de school. “Hij zei tegen mij ‘anders ga je het merken. Hij deelde ook mee dat hij van de bestuursdienst al toestemming heeft het terrein te bebouwen".

Moeilijk werken
Poetisi heeft er vaak bij de redactie over geklaagd dat het in Albina moeilijk is om het journalistieke werk op professionele wijze, zonder inmenging van derden, te doen. “Als je iets schrijft dat bepaalde mensen niet bevalt, word je meteen bedreigd”, zegt de journalist.

“Yu sji san o psa nanga yu ini Albina, yo dede now", moest Poetisi maandag aanhoren. “Er was nog een andere journalist daar, die werd niet belemmerd om foto’s te maken. Waarschijnlijk zijn ze van mijn artikelen niet gecharmeerd. Ik heb eerder ook al van Jordaan te horen gekregen dat door de artikelen die ik schrijf een kwestie met illegale marktverkopers uit de hand zou zijn gelopen. Hier in Albina dulden politiek invloedrijke personen geen kritiek”, zegt de journalist.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May