Kapitein Watamaleo: Balans bewaren om roots niet te verliezen
10 Aug 2013, 15:30
foto
Parlementariër Ramses Kajoeramari sluit zich samen met zijn vrouw aan bij de op Samburamuziek dansende dorpelingen te Bigiston.


"Wij inheemsen maken deel uit van een westerse samenleving en daarom moeten jongeren de balans bewaren om de eigen roots niet te verliezen". Met deze oproep benadrukt kapitein Grace Watamaleo van Marijkedorp het belang van onderwijs voor de eigen ontwikkeling. Deze oproep deed het dorpshoofd vrijdag tijdens de festiviteiten rond de viering van de Internationale Dag der Inheemsen.

Deze dag is op waardige wijze in het district Marowijne gevierd. Al vroeg in de morgen bruiste het van sport en culturele activiteiten in de acht inheemse dorpen van het district. Ook de inheemse gemeenschappen te Perica en Calbo van Beneden Cotticarivier zijn dit jaar meegenomen. Opvallend was ook de trek van Inheemsen naar beide kanten van de grens. In Albina heerste de traditionele drukte van inkopende Fransen bij iedere eerste week van de maand.

Eenheid belangrijk
"Je moet jouw afkomst en cultuur niet vergeten, hoewel het Nederlands belangrijk is om in het arbeidsproces je weg te vinden", zegt Watamaleo. Zij roept eveneens de inheemse dorpen op om de eenheid te bewaren tussen de Kalina en Lokonstammen (Cariben en Arowakken). Ook president Desi Bouterse maakte gewag van de verdeeldheid onder de Indianen. Hij deed een beroep op de mensen om eerst van zichzelf te houden en daardoor ook van elkaar.

In dezelfde trend uit basia Louis Biswane van Pierrekondre zich namens de organisatie van Kalina en Lokono (KLIM). Biswane zegt dat terugkijken naar de achterliggende periode om vast te stellen of de Inheemsen goed zijn of voldoende vertegenwoordigd zijn bij de overheid, overbodig is. "De KLIM heeft zich als doel gesteld om binnen vijftien jaren meer kader te hebben. Dit zal merkbaar zijn, zowel in de politiek als andere sectoren van de maatschappij", zegt Biswane.
Parlementslid Ramses Kajoeramari (Mega Combinatie/NDP) wijst er op dat de gewenste bijdrage van de Inheemsen aan de nationale ontwikkeling alleen mogelijk is met een duidelijke vertegenwoordiging in de besluitvorming van het land. Sinds afgelopen donderdag bracht hij bezoeken langs alle inheemse dorpen in Marowijne. Zijn laatste stop was Bigiston waar er ook een gezellige drukte heerste.

Isaak Poetisi
Advertenties