Herrenberg: Nationale gedenkdagen op één dag vieren
10 Aug 2013, 02:00
foto
Mama Sranan in Javaanse en Indiaanse klederdracht.


Henk Herrenberg vindt dat het tijd geworden is om de nationale gedenkdagen van de verschillende groepen op één dag te vieren. Hij is voorzitter van de commissie Herdenking Jubileumjaar 150 jaar Keti Koti, 140 jaar Hindostaanse en 160 jaar Chinese Immigratie. "Vandaag hadden wij twee in één. Het wordt tijd dat we gaan naar vijf in één", zei Herrenberg tijdens de herdenking van 123 jaar Javaanse Immigratie en Dag der Inheemsen op 9 augustus.

Op het Onafhankelijkheidsplein is er een culturele manifestatie gehouden.
Behalve Inheemsen en Javanen, hebben verschillende bevolkingsgroepen zich van hun beste culturele zijde laten zien. Herrenberg merkte op dat de sociaal culturele beleving de laatste jaren een proces van vernieuwing doormaakt. "Vooral tijdens dit jubileumjaar merken we dat de houding verandert. Mensen passen zich aan de tijd en denken moderner. Als we doorgaan om samen, gecoördineerd en landelijk onze culturele dagen te herdenken, wordt de natievorming en éénheidsgedachte een feit", betoogde Herrenberg. "We hebben bewezen dat we twee herdenkingen op één dag kunnen houden. Is het geen tijd voor vijf in één?"

De nieuwe kijk op cultuur zal bijdragen aan het nalaten van het 'hokjesdenken' meent Herrenberg. De commissie gaat de komende maanden door op deze manier, deelde de voorzitter van de Jubilea commissie mee. "We moeten het denken van het volk 'progressieviseren' om te komen tot een moderne cultuurbelevenis die langs moderne politieke lijnen loopt." Herrenberg laat de keuze voor 'vijf in één' over aan de samenleving. "Misschien moet er een referendum komen hiervoor. Het volk moet zelf beslissen."

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May