Moslims sluiten Ramadan af met Ied-gebed
09 Aug 2013, 11:00
foto
Gelovigen sluiten de vastenmaand Ramadan af met het Ied-gebed bij de Nabawischool te Tourtonne. (Foto: Edward Troon)


Allah ho Akbar, Allah ho Akbar, klonk het vele malen overtuigend op het Nabawi-complex aan de Paulus Potterstraat op Tourtonne. Moslims uit verschillende delen van het land zijn massaal gekomen voor het Ied-gebed. Deze keer is de plechtigheid niet op het Onafhankelijkheidsplein gehouden omdat daar de voorbereidingen voor Carifesta in volle gang zijn.

"We zijn als herboren, als beter mens uit de Heilige maand Ramadan gekomen", zeggen nagenoeg alle gelovigen. Een groot deel van de moslims viert vandaag Ied-ul-Fitre. De vastenmaand kan 29 of 30 dagen duren. De religieuze organisaties die het feest vandaag vieren, hebben woensdag naar de maan gekeken. Door de bewolking is de maan niet gezien, hoewel op diverse plaatsen in het land werd getuurd naar de westelijke hemel. Gisteravond schitterde de maansikkel aan de hemel. Maar ook zonder de maan te zien op de 30ste dag, zou de vastenmaand worden beëindigd.

Na het Ied-gebed is het tijd voor feesten. Families en vrienden gaan bij elkaar aan huis om deze dag gezellig door te brengen. "Je moet streven om elke dag een beter mens te worden. De nobele waarden en normen gelden niet alleen tijdens Ramadan", stellen diverse Moslims die heel gelukkig zijn dat ze hun plicht hebben kunnen vervullen en een maand lang hebben gevast.

Vandaag wordt ook de Dag der Inheemsen en 123 jaar Javaanse immigratie gevierd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May