Marica en nabestaanden blijven strijden tegen amnestiewet
11 Aug 2013, 20:00
foto


Advocaat Stanley Marica, die een van de juridische vertegenwoordiger is van de nabestaanden van de 8 decembermoorden, zegt dat met alle recht verzet zal worden geboden tegen het opschorten van het 8 december strafproces. De weigering van de nabestaanden om mee te werken aan een rapport van de regering hierover, vindt de jurist dan ook terecht. Marica stelt dat hij zich dan ook zal blijven verzetten tegen de aangepaste amnestiewet die ervoor heeft gezorgd dat het 8 december strafproces geen voortgang kan hebben.

Marica zegt dat het Constitutioneel Hof uiteindelijk zal oordelen of de aangepaste amnestiewet het strafproces mag beëindigen. De ontwerpwet is door president Desi Bouterse ingediend bij het parlement ter behandeling. “Ik hoop dat het parlement een maatschappelijke consultatieronde zal houden en dat rechtsgeleerden zich kunnen uitspreken over de relatie tussen het Constitutioneel Hof en de amnestiewet”, zegt Marica. Hij is ook deken van de Orde van Advocaten en hoopt dat die een wijs en eerlijk standpunt zal innemen. “Persoonlijk staat voor hem vast dat met deze amnestiewet niet kan worden gezegd dat de rechtsstaat gedachte eer wordt aangedaan. We leven gewoon niet in een rechtsstaat”, meent Marica.

De jurist zegt dat het Inter-Amerikaans Hooggerechtshof al jaren terug heeft bepaald dat geen enkele amnestiewet misdaden tegen de mensheid zoals moorden, straffeloos mag maken. “We zien nu overal in de wereld dat schenders van mensenrechten en moordenaars ook voor het tribunaal worden gebracht. Ook Suriname valt onder de jurisdictie van het Hooggerechtshof. We moeten niet vergeten dat Suriname ook al is gevonnist voor de Moiwana moorden. Daar is ook bepaald dat geen enkele amnestiewet de daden straffeloos maakt. Daar moet ook berechting plaatsvinden. Ik blijf er daarom bij dat zolang de amnestiewet niet ongedaan wordt gemaakt, we over Suriname niet kunnen spreken als over een rechtsstaat”, zegt Marica.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May