Bestuursdienst wordt getraind om burgergericht te werken
08 Aug 2013, 08:00
foto
De leidinggevenden van de bestuursdienst worden toegesproken door Ifna Vrede, directeur van Regionale Ontwikkeling. (Foto: DLGP)


De bestuursdienst krijgt diverse trainingen om het decentralisatieproces succesvol te laten verlopen. Districtssecretarissen en andere leidinggevende functionarissen volgen een vier maanden durende management training. Ook het korps van districtscommissarissen zal meedoen aan de 'action learning sessies', die op 12 augustus beginnen.

Ifna Vrede, directeur van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, zei bij de opening van de training dat betere resultaten geboekt worden met gekwalificeerde bestuursambtenaren. “Elke gemeenschap is anders, dus is het een unieke gelegenheid om van elkaar te leren hoe de burgerparticipatie en communicatie ook op een innovatieve manier aan te pakken”, benadrukte Vrede.

Roline Samsoedien, deken van de districtscommissarissen ziet decentralisatie als een proces van verandering. Zij geeft aan dat het bestuur samen met de gemeenschappen de lokale ontwikkeling ter hand moet nemen. Zij wil een versnelling in de doorvoering van de automatisering op de bestuurskantoren. Hierdoor kan de dienst ook beter publieksgericht werken.

Training in resultaatgericht werken
Om de bestuursdienst in de nieuwe rol te krijgen, is het noodzakelijk dat de leidinggevenden van de afdelingen Beheer Bestuurs Ressorten worden getraind, zegt Iris Gilliad van het decentralisatieprogramma DLGP. Zij coördineert de trainingen samen met Simona Boldewijn van het ministerie Regionale Ontwikkeling. De bestuursambtenaren die de training volgen zijn belast met burgerparticipatie en de administratieve diensten die ook verantwoordelijk zijn voor de servicebalies. Ze worden getraind om resultaatgericht te werken.

De bestuursdienst vormt een belangrijk Instituut in elk district en moet met het oog op de decentralisatie anders functioneren om problemen in de gemeenschappen aan te pakken, in samenwerking met andere ministeries, het bedrijfsleven, ngo's, ressort-, districtsraden en de burgers. Hiertoe is de versterking reeds ingezet, met het opzetten van de afdeling Districtsfinanciën en planning, Burger Informatie Centra met servicebalie, Milieu en Gezondheidsdienst en het versterken van de Civiel Technische Unit en de ressort- en districtsraden.

Action learing methode
International Businessschool AmericasEuropa onder leiding van Robby Rijssel in samenwerking met Bendt Training & Consultancy is aangetrokken om een praktijkgerichte Management en Leadership opleiding te verzorgen. Zij hebben aangegeven dat er met de ervaringen van de secretarissen gewerkt zal worden in relatie met de doelen die zij voor het decentralisatie programma van hun district moeten halen.

Een Action Learning methode wordt toegepast waarbij hetgeen geleerd wordt continu in verband wordt gebracht met de praktijk van de bestuursdienst. De training duurt vier maanden en de coaching die door ervaren coaches zoveel mogelijk in de districten zal plaatsvinden, drie maanden.

De onderwerpen die aan de orde komen zijn:
Persoonlijke ontwikkeling en leiderschap, situationeel leiderschap, werkorganisatie en resultaatgericht werken, besturen, besluitvorming, doel en beleid, planning en procescontrole, organisatiemanagement, communicatieve vaardigheden, human resource management, marktonderzoek, gegevens verwerken en rapporteren en project management.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May